Празник Стара Загора

Стара Загора празнува на 5 октомври за 30-и пореден път

Стара Загора чества своя празник на 5 октомври. Честваният започнаха с тържествена Света литургия в катедралния храм „Св. Димитър“. Поради реконструкцията на площад и пешеходната зона в Стара Загора тържествата бяха съсредоточени пред общината и в парк „Пети октомври“.

На тържествената церемония присъстваха областният управител Гергана Микова, нейните заместници Петя Чакърова и Димитър Драчев, зам.-кметовете Иванка Сотирова, Йордан Николов, Красимира Чахова и Янчо Калоянов, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, секретарят на общината Делян Иванов, общински съветници, директори на регионални структури, общественици и дейци на културата.

stara zagora praznik 5 oktomvri 2017 ivanka sotirovaВ приветствието си към старозагорци зам.-кметът Иванка Сотирова припомни, че Стара Загора - градът, който се е възкресил от пепелищата, отбелязва своя празник за 30-и пореден път. „Стара Загора днес е градът с най-старите европейски къщи. Градът с хилядолетна история, градът с правите улици, градът на поетите. Днес Стара Загора е обновена и продължава да се обновява. Само в последните няколко месеца и последната година се обновиха два квартала на Стара Загора – кв. „Самара” и кв. „Три чучура север”. Само в тези няколко месеца и години се обновиха всички детски ясли, детски градини, приключва санирането в следващите няколко месеца. Стара Загора е с най-благоприятната инфраструктура и едно от най-качественото образование. Стара Загора е най-благоприятното място за младите хора, които все повече се завръщат тук, защото има сигурност за отглеждането на техните деца, с добро образование и с добри възможности за институционалното им отрастване в училища и детски заведения“ - изтъкна Сотирова. Тя акцентира на богатия културен календар на града, който се съизмерва само със София.“Всичко това е благодарение на всички вас, старозагорци. Всички вие, които с водителския си дух, с цялото дръзновение и с вашето креативно мислене правите града и управлението му, да има най-доброто отношение към вас. Затова хвала на нашия кмет, който успя да обедини мнението на старозагорци и не само парк "Артилерийски", но още един парк да има в Стара Загора, защото градът трябва да диша и да живее в тази благоприятна среда. Моето послание към всички вас е да бъдем здрави, да обичаме родния град и нека Стара Загора расте, но Стара Загора да младее. Честит празник старозагорци!“ - обърна се зам.-кметът към хилядите, събрали се в парк „Пети октомври“.

Тазгодишният носители на званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ Христо Стоичков ще получи символичната огърлица на града на специална церемония през декември. По традиция от 21 години насам за един ден на своя празник Стара Загора се управлява от Млад кмет. Зам.-кметът Сотирова припомни, че инициативата за избор на Млад кмет и Младежки общински съвет е намерила много последователи в страната. Тя връчи ключа на града на новоизбрания кмет на Млада Загора - единайсетокласничката Патрисия Желева от СУ „Васил Левски", която също поздрави младите хора и всички старозагорци с празника. За първи път тази година бе избран и неин заместник - Свилен Стоянов от ГПЧЕ „Ромен Ролан".

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и неговият клир отслужиха празничен водосвет и молебен за здраве и успех на старозагорци.

Пред паметника „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на Стара Загора в парк „Пети октомври“ бяха поднесени венци на признателност към първостроителите и загиналите за свободата на града от Община Стара Загора и Старозагорския гарнизон, Общински съвет Стара Загора, областния управител, Старозагорската митрополия и от Основно училище „Св. Никола“, а старозагорци отрупаха паметника с цветя-

Програмата продължи със спектакъл „Фолклор от безкрая“ на възпитаници на Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев“ - Котел.
Откриването на традиционната годишна изложба на старозагорските художници „Есенен салон`2017” е в зала “Байер” от 18:00 часа.

В Регионалния исторически музей от 15:00 часа ще се проведе беседа за възстановяването на Стара Загора след Освобождението и строежа на първите частни и обществени сгради "Град, възкръснал от руините".

В парк „Пети октомври“ от 18:30 часа старозагорци и гостите на града ще се веселят с „Тракийски ритми“ - концерт на Иво Папазов и неговия оркестър.

{responsivegallery}-2017-10/stara-zagora{/responsivegallery}

www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

Можете да следите съдържанието на сайта чрез:

emailКанала ни в Telegram

emailЕмисията в Twitter

emailСтраницата ни във Facebook

emailКанала ни във Viber