Стара Загора се преклони пред паметта на героите и жертвите от боевете за града

С тържествена заря-проверка бяха отбелязани 140 години от боевете за Стара Загора. 31 юли 1877 г. е най-мрачният ден в историята на града. Той бива опожарен, а населението му избито.

Живко ТодоровГости на церемонията бяха председателят на Народното събрание Димитър Главчев, вицепремиерът Валери Симеонов, вицепрезидентът Илияна Йотова, областният управител Гергана Микова, народни представители, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, зам.-кметовете Йордан Николов, Иванка Сотирова и Красимира Чахова, Недялко Ников, зам.-командир на Втора механизирана бригада, представители на Руското посолство и гости от Самара, народни представители, общински съветници. В церемонията участваха знаменна група, военният духов оркестър, факлоносци и почетни роти от Втора механизирана бригада.

"Всички трябва да уважаваме този подвиг и тази саможертва, да предаваме на младите поколения родолюбието като висша ценност, защото ние сме народ, който има много драматична история, но има силно родолюбие и много силна родова памет. Затова тази вечер ще сведем глави с провеждането на тази заря-проверка, за да почетем всички герои, които не позволиха Самарското знаме да бъде пленено, които дадоха отпор и при Шипка, както и на всички, изклани при боевете за Стара Загора" - каза в словото си кметът Живко Тодоров.

"Поклон пред героите и жертвите от тези паметни събития! Поклон пред града, обезлюден и изгорен, но възродил се от пепелищата и започнал нов свободен и достоен живот!" - обърна се към старозагорци председателят на Народното събрание Димитър Главчев.

Кулминацията на честванията на 140-ата годишнина от боевете за Стара Загора ще се състои на 31 юли (понеделник), от 21 часа. Хълмът, на който се издига Мемориалният комплекс "Бранителите на Стара Загора", ще се потопи в музика и светлина по време на грандиозния спектакъл "Молитва за Стара Загора".

Слово на кмета на Стара Загора Живко Тодоров при тържествената заря-проверка по повод 140 години от боевете за Стара Загора (31 юли 1877 г.)

Слово на председателя на Народното събрание Димитър Главчев при тържествената заря-проверка по повод 140 години от боевете за Стара Загора (31 юли 1877 г.)

zaria

zaria 2

Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема