Молитва за Стара Загора по повод 140 години от боевете за града

Кулминацията на отбелязването на 140 години от боевете за Стара Загора беше впечатляващият спектакъл "Молитва за Стара Загора". Мемориалният комплекс "Бранителите на Стара Загора" потъна в музика и светлина. Присъстваха около 30 000 души.

molitva 1Молитвата отправи Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

На 31 юли преди 140 години се водят боевете за града. 3500 български опълченци и малко на брой руски воини самоотвержено се сражават с неколкократно превъзхождащата ги по численост турска армия. Принудени са да отстъпят, но спасяват Самарското знаме, превърнало се в светиня. Стара Загора е изпепелена, а около 15 000 души мирно население - изклано.

Думи на признание към жертвите и героите, дали живота си за свободата, поднесоха кметът на Стара Загора Живко Тодоров и председателят на Общинския съвет на град Самара Галина Андриянова. С военен ритуал бяха положени венци и цветя.

Хълмът беше озвучен от музиката на формация „Исихия“ и изпълнения на квартет „Ева“ - певици от световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове“.

Молитва за Стара Загора по повод 140 години от боевете за града

Венета Асенова | www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема