Николай Гичев от Стара Загора с богата колекция от военни ордени

Николай Гичев от Стара Загора притежава богата колекция от стотици военни ордени, нагръдни знаци и отличия, значки, над 3500 снимки, съхраняващи военната история на България, както и много материали, свързани с родния му град.

Сред тях има изключително ценни единици, като нагръдния знак за отлична стрелба за офицери Батенбергова емисия. Събира ги от 1974 г. "Виновник" за колекционерската му страст и за интереса към историята е дядо му - подполковник Гичо Гичев, който е участвал в Първата световна война. "Той си пазеше ордените и грамотите в кутия и като дете много обичах да ги разглеждам. Винаги ми бяха интересни и спомените, свързани с войната, които често ми разказваше" - сподели Николай Гичев.

Той добави, че не е единственият колекционер в рода. Единият му прадядо Начо Коев, известен аптекар в Стара Загора, е бил член на археологическото дружество "Августа Траяна" от 1910 г. "Другият ми дядо беше голям филателист - член на централното ръководство на Дружеството на филателистите" - разказа още Николай Гичев.

Той самият е един от създателите през 1994 - 1995 г. на първия клуб "Традиция" в Стара Загора и се включва активно във всички възстановки на важни за България битки. Следващото му участие ще бъде на 31 юли 2017 г. във възпоменателна историческа възстановка на боевете и спасяването на Самарското знаме по време на Руско-турската война.

Кулминацията на честванията на 140 години от боевете за Стара Загора ще бъде светлинно-звуковият спектакъл „Молитва за Стара Загора“, който ще се състои на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

Николай Гичев разказва за своята колекция

Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема