Поклон пред паметника на загиналите в Джуранлийския бой

Поклон пред паметника на загиналите в Джуранлийския бой

Военен ритуал с полагане на венци и цветя от областния управител, Община Стара Загора и Старозагорския гарнизон, Общинския съвет и Община Кюстендил, признателното гражданство, патриотични и политически организации се състоя пред паметника загиналите българи и руси в Джуранлийския бой.

Той е първият, издигнат в Старозагорска област след Освобождението на България от турско робство през 1881 г.

На 31 юли 1877 г. Стара Загора е превзета от армията на Сюлейман паша след много тежки боеве, в които участва и българското опълчение. При с. Джуранлии се водят героични и самоотвержени неравни сражения по време на Руско-турската освободителна война. Днес село Калитиново носи името на героя на Самарското знаме подп. Павел Калитин.

В ритуала участваха областният управител Гергана Микова, зам.-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова и Красимира Чахова, зам.-кметът на Кюстендил Росица Плачкова,  народни представители, общински съветници, много жители на селата Калитиново, Дълбоки, Горно Ботево и др. Под звуците на химна на Република България присъстващите сведоха глави пред паметта на героите от българското опълчение, руските воини, загиналите старозагорци и жители на околните села при драматичните боеве - предвестници на Шипченската епопея.

В словото си о.р.полк. Костадинов от Съюза на офицерите и сержантите от запаса „Поручик Дечо Колев“ припомни историята на създаването на българското опълчение, неговата светиня – Самарското знаме и тежките боеве, които се водят под него.

Паметникът беше реставриран Никола Стоянов и екипа му след нанесените миналата година щети. Възстановен беше руският императорски герб, каменната сфера и православният мраморен кръст на върха на 13-метровия паметник. Извършена е хидрофобизация на целия монумент със специално вещество, което не позволява на влагата да достига до камъка. Възстановени са надписите от южната и северната страна и вътрешния кант в кръста със златен бронз.

Монументът е построен върху могила по типовия проект на архитект Вокар и представлява каменна четиристранна пресечена пирамида, завършваща с кръст.

Историческите данни сочат, че районът, където е издигнат паметникът, на 17 и 18 юли (ст.стил) 1877 г. се е водил решителен сблъсък между отряда на херцог Николай Максимилианович и многочислена турска кавалерия, дислоцирана в с. Джуранлии (днес Калитиново). Според командира на I бригада на българското опълчение - полковник Ф.М. Прерадович, щабът на херцог Максимилианович е бил разположен на могила, точно където 4 години по-късно е изграден паметникът.

www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

Теми:
24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24