31 юли - ден на почит към загиналите в боевете за Стара Загора

31 юли - ден на почит към загиналите в боевете за Стара Загора

Признателни потомци се преклониха пред паметниците на хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за освобождението на Стара Загора и България по повод 141 години от боевете за града и 140 години от Освобождението на България.

„На това място всеки от нас се чувства преди всичко българин. Те се биха за нас, те направиха така, че да я има България“ - каза заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов пред паметника на загиналите в Джуранлийския бой. Той призова към единство, каквото е имало тогава, за да се върне надеждата. „Поклон пред паметта им и да бъдем достойни техни последователи“ - каза още Емил Христов.

На ритуала присъстваха Иванка Сотирова, заместник-кмет на Община Стара Загора, цялото ръководство на Областната администрация, общински съветници, кметове на околните села и граждани. Под звуците на националния химн военни поднесоха венци от Община Стара Загора и Областната администрация.

Паметникът на Джуранлийския бой е първият, издигнат в Старозагорска област след Освобождението на България, през 1881 година.На 31 юли 1877 г. Стара Загора е превзета от армията на Сюлейман паша след много тежки боеве, в които участва и българското опълчение. При с. Джуранлии, се водят героични сражения. Историческите данни сочат, че в района, където е издигнат паметникът, на 17 и 18 юли (стар стил) 1877 г. се е водила решителна битка между отряда на херцог Николай Максимилианович и многочислена турска част, дислоцирана в с.Джуранлии (днес Калитиново). Според командира на Първа бригада на българското опълчение - полковник Ф.М. Прерадович, щабът на херцог Максимилианович е бил разположен на могилата, където 4 години по-късно е изграден паметникът.

Боевете край Стара Загора, които се водят на 31 юли 1877 г., се считат за бойното кръщение на Българското опълчение.

Венци и цветя бяха положени и на Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора", Мавзолей - костница 19 юлий 1877", Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на Защитниците на Стара Загора и Паметника на загиналите във войните старозагорци.

Емил Христов пред Паметника на загиналите в Джуранлийския бой

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми:

На подобна тема