Румен Радев президент на България

Румен Радев е новият президент на България. Правителството пада

Новият президент на България е Румен Радев. Вицепрезидент е Илияна Йотова. Двамата бяха издигнати от инициативен комитет и подкрепени от Българската социалистическа партия. На балотажа за избор на президент на страната Румен Радев получава около 59% от гласовете.

100За кандидата на ГЕРБ за президент Цецка Цачева и кандидата за вицепрезидент Пламен Манушев на втория тур на изборите гласуваха 36% от избирателите, които решиха да участват в избора. Данните са предварителни и са от социологически проучвания.

Румен Радев спечели във всички 31 избирателни района на страната.

Румен Радев е подкрепен от 2 милиона българи. За Цачева са гласували малко над 1,2 милиона българи. 50-процентна извадка от паралелно преброяване на бюлетините, направено от социологическата агенция "Алфа Рисърч" показва, че Румен Радев получава 59,7% от гласовете, срещу 35,3% за кандидата на ГЕРБ.

Квадратчето "Не подкрепям никого" отбелязаха около 5% от хората, които влязоха в избирателните секции хора в изборната неделя на 13 ноември. Избирателната активност на втория тур в страната (около 50%) е по-ниска от тази при гласуването на 6 ноември, когато беше 57,5%, тогава гласуваха 3 943 004 души.

Официални резултати на Централна избирателна комисия от изборите за президент и вицепрезидент на България при 100% обработени протоколи

Кандидат / Партия, Коалиция, ИКДействителни
гласове
РазпределениеНедействителни
гласове
13 Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова
Инициативен комитет
2 063 032 59.37% 15 565
17 Цецка Цачева Данговска и Пламен Иванов Манушев
ПП ГЕРБ
1 256 480 36.16% 9 923
- Не подкрепям никого 155 398 4.47% 0

* * *

Премирът Бойко Борисов обяви, че ще депозира оставката на правителстово в първия работен ден на Народното събрание след изборите. Той мотивира решението си с това, че кабинетът вече няма нужната подкрепа от парламентарните групи и не би могъл да работи. Според него има възможност да се състави нов Министерски съвет и в рамките на този парламент, ако някоя от другите групи приеме мандата и получи подкрепа от народните представители.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че социалистите няма да приемат мандат за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрания. БСП ще се бори на предсрочни парламентарни избори за първа политическа сила в България, която да е в състояние да направи кабинет.

 * * *

izbori 2

Първоначално обявени резултати от избора, обявени в 20 часа в изборния ден от социологически агенции

www.infoz.bg

Светът

ФБР организира операция по претърсване на дома на включения в санкционния списък на САЩ руски олигарх Олег Дерипаска във Вашингтон

* * *
Европейският парламент призова Европейската комисия да предприеме незабавни действия в защита на полските граждани и основите на правото на Съюза, като задейства механизма за условност. Европейската комисия ще санкционира Полша за решение на нейния Конституционен съд, "представляващо пряко предизвикателство по отношение на единството на европейския правов ред", заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

* * *
Полша увеличи двойно военните по границата си с Беларус. Почти 6000 полски войници вече охраняват границата на страната с Беларус, засилвайки мерките за сигурност срещу мигрантска вълна

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни