Румен Радев президент на България

Румен Радев е новият президент на България. Правителството пада

Новият президент на България е Румен Радев. Вицепрезидент е Илияна Йотова. Двамата бяха издигнати от инициативен комитет и подкрепени от Българската социалистическа партия. На балотажа за избор на президент на страната Румен Радев получава около 59% от гласовете.

100За кандидата на ГЕРБ за президент Цецка Цачева и кандидата за вицепрезидент Пламен Манушев на втория тур на изборите гласуваха 36% от избирателите, които решиха да участват в избора. Данните са предварителни и са от социологически проучвания.

Румен Радев спечели във всички 31 избирателни района на страната.

Румен Радев е подкрепен от 2 милиона българи. За Цачева са гласували малко над 1,2 милиона българи. 50-процентна извадка от паралелно преброяване на бюлетините, направено от социологическата агенция "Алфа Рисърч" показва, че Румен Радев получава 59,7% от гласовете, срещу 35,3% за кандидата на ГЕРБ.

Квадратчето "Не подкрепям никого" отбелязаха около 5% от хората, които влязоха в избирателните секции хора в изборната неделя на 13 ноември. Избирателната активност на втория тур в страната (около 50%) е по-ниска от тази при гласуването на 6 ноември, когато беше 57,5%, тогава гласуваха 3 943 004 души.

Официални резултати на Централна избирателна комисия от изборите за президент и вицепрезидент на България при 100% обработени протоколи

Кандидат / Партия, Коалиция, ИКДействителни
гласове
РазпределениеНедействителни
гласове
13 Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова
Инициативен комитет
2 063 032 59.37% 15 565
17 Цецка Цачева Данговска и Пламен Иванов Манушев
ПП ГЕРБ
1 256 480 36.16% 9 923
- Не подкрепям никого 155 398 4.47% 0

* * *

Премирът Бойко Борисов обяви, че ще депозира оставката на правителстово в първия работен ден на Народното събрание след изборите. Той мотивира решението си с това, че кабинетът вече няма нужната подкрепа от парламентарните групи и не би могъл да работи. Според него има възможност да се състави нов Министерски съвет и в рамките на този парламент, ако някоя от другите групи приеме мандата и получи подкрепа от народните представители.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че социалистите няма да приемат мандат за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрания. БСП ще се бори на предсрочни парламентарни избори за първа политическа сила в България, която да е в състояние да направи кабинет.

 * * *

izbori 2

Първоначално обявени резултати от избора, обявени в 20 часа в изборния ден от социологически агенции

www.infoz.bg