Изборният ден в област Стара Загора протича спокойно

Вторият тур на изборите за петия президент и вицепрезидент на България протича спокойто в област Стара Загора. Всички 487 секции в единайсетте общини отвориха в 7:00 часа, в това число влизат допълнително разкритите и мобилните за хора с увреждания.

От пресцентъра на Областна дирекция на МВР съобщиха, че нощта е преминала спокойно, без инциденти. До момента няма постъпили основателни сигнали и жалби за нарушение на изборния процес, както и в деня за размисъл.

izbori 2016Независимо, че днес се гласува само за президент и вицепрезидент, пред някои централни градски секции в Стара Загора се образуваха опашки още в началото на изборния ден и хората чакаха по 15 - 20 минути.

Според списъците, право на глас в област Стара Загора имат малко над 300 000 души, но се очаква броят им да нарасне. На първи тур под чертата бяха вписани почти 5000 души.

В 20 секции в Стара Загора, Казанлък и Чирпан са поставени устройства за машинно гласуване. На 6 ноември от алтернативния начин на упражняване на вот се възползваха 1893-ма избиратели.

На първи тур избирателната активност в област Стара Загора беше 58,6%. Гласували са 178 571 души.

Близо 12% от избирателите в община Стара Загора са дали своя вот към 10:00 часа на 13 ноември.

До този час са гласували 17 984 избиратели от имащите право на глас 148 890 души. Миналата неделя по същото време избирателната активност е била 11,7%, припомнят от Общината.

Венета Асенова | www.infoz.bg

covid velikden

Светът

Животът може да се нормализира само когато се осигури ваксина срещу новия коронавирус за всички, заяви съоснователят на „Майкрософт“ и филантроп Бил Гейтс. Очаква се ваксина срещу вируса да има не по-рано през 2021 г. Фондация „Гейтс“, която финансира предимно здравни програми, вече отпусна 105 милиона долара за борба с коронавируса. Още през 2015 г. Бил Гейтс предупреди, че най-голямата заплаха за света би била пандемия заради непознат вирус

* * *
Румъния ще удължи извънредното положение в страната до 16 май. Решението трябва да се вземе в началото на следващата седмица, като президентът Клаус Йоханис ще издаде нов указ. Румъния обяви извънредно положение заради пандемията от коронавирус на 16 март

* * *
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън е в болница с продължаващи упорити симптоми на Covid-19 и висока температура – 10 дни след като даде положителен тест за коронавируса. Джонсън се изолира в резиденцията си на Даунинг стрийт след положителния тест в края на март и постъпи в болницата в неделя

* * *
В Турция започна безплатно раздаване на защитни маски на населението, след като беше въведено изискване за задължителното им носене на улицата, на обществени места, в градския транспорт и в магазините срещу разпространението на новия коронавирус

На подобна тема

Най-четеното от последните дни