Данъчни облекчения за деца за 2022 г.

До края на декември родителите на деца и на деца с увреждания могат да ползват данъчни облекчения чрез работодателя си по основно трудово правоотношение. За целта те трябва да подадат съответната декларация пред него в срок до 31 декември 2022 година. В този случай, работодателят може да им възстанови до края на януари 2023 г. удържания в повече данък за 2022 г. Изчислението на сумата за получаване се прави въз основа на облагаемите доходи на родителите през 2022 г.

danachni oblekchenia detsa

Те ще получат съответно до 600 лева за едно дете, до 1200 лева за две и до 1800 лева за три и повече деца. За отглеждане на едно дете с увреждания намалението за тази година на годишната данъчна основа е в размер на 12 000 лева, като сумата за получаване е до 1200 лева.

Родителите на деца с 50% и с над 50% увреждания имат право да ползват и двете данъчни облекчения. Например за отглеждането на едно дете, което е с увреждания, родителят има право на данъчно облекчение за деца в размер на 6000 лева (сума за получаване до 600 лева) и на данъчно облекчение за деца с увреждания 12 000 лева (сума за получаване до 1200 лева). Двете данъчни облекчения се сумират и така общият им размер може да достигне до 18 000 лева (сума за получаване до 1800 лева, т.е. 10% от сумата).

Освен пред работодател, данъчно облекчение може да се ползва и с подаване на годишна данъчна декларация в Националната агенция за приходите в срок от 10 януари до 2 май 2023 г., като паричните суми ще бъдат възстановени след проверка от приходната агенция в срок от 1 месец след подаването на декларацията.

Физическите лица, включително еднолични търговци, които нямат доходи през 2022 г. или са получавали необлагаеми такива, като обезщетение за майчинство и безработица например, както и хората само с доходи, облагаеми с окончателен и/или патентен данък, не могат да се възползват от облекченията, но това може да направи другият родител, напомнят от Националната агенция за приходите.

В случай че размерът на облагаемите доходи на единия родител не е достатъчен за ползването на пълния размер на данъчното облекчение, то другият родител може да подаде декларация пред Националната агенция за приходите за ползването на остатъка от данъчната отстъпка. Данъчното облекчение може да се ползва и за дете, което е навършило пълнолетие през тази година или е родено през 2022 г.

Едно от най-важните изисквания за прилагане на облекченията е хората да нямат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение. От НАП съветват гражданите да проверят с персонален идентификационен код данъчната си сметка онлайн за задължения преди да ползват данъчно облекчение, за да избегнат неудобства.

Условията за ползване на данъчните облекчения за деца и деца с увреждания са подробно описани в сайта на НАП. Консултация по тези въпроси може да се направи с Информационния център на Националната агенция за приходите на телефон: 0700 18 700 и имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Декларация за ползване на данъчните облекчения за деца за доходи през 2022 г. по чл. 22в, ал. 8 от ЗДДФЛ

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg