Шесткомпонентната ваксина за деца вече е в България

В склада на Министерството на здравеопазването е доставено първото количество от шесткомпонентната ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит Б, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б, предназначена за задължителни имунизации на новородените от общопрактикуващите лекари. През следващата седмица предстои доставката на още количества, като с тях общо доставените в страната дози ще са 45 000.

injection

Регионалните здравни инспекции са уведомени своевременно и ваксината вече се разпределя по области. В столицата по-голямата част от общопрактикуващите лекари вече са получили количества.

По-рано днес заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов посочи пред медии, че в министерството са получени единични сигнали за недостиг на ваксината. Вече се извършва проверка, на база на която ще се изготви анализ, който да посочи каква е причината за сигналите.

Министерството е договорило достатъчни количества от шесткомпонентната ваксини, така че да бъдат обхванати подлежащите деца, съобщиха от пресцентъра. 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми: