Регионална здравна инспекция – Стара Загора ще проведе безплатно тестване за хепатит В и хепатит С

Регионална здравна инспекция - Стара Загора ще проведе от 29 юли до 5 август безплатно тестване за хепатит В и хепатит С в рамките на Световния ден за борба с хепатита - 28 юли, който се осъществява под егидата на Министерство на здравеопазването и Национален център по заразни и паразитни болести. Тестването на всички желаещи ще е изцяло доброволно и след попълване на информирано съгласие.

То ще се осъществява от екипи на Регионална здравна инспекция - Стара Загора в стационарния кабинет КАБКИС 10 и на терен с медицински мобилен кабинет.

syringe

Изследването ще бъде направено в рамките на 15 - 20 минути, с помощта на бързи имунохроматографски тестове за доказване на повърхностния антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С вируса. В случай на желание, може да се направи разширен панел, чрез който посредством имуноензимни тестове да се изследва хепатит А, В, С, D и Е. В този случай ще бъде взета венозна кръв и резултатите ще се получат по електронна поща след 3 до 5 дни от деня на предаване на кръвната проба в Националната референтна лаборатория „Хепатитни вируси“ на Националния център по заразни и паразитни болести в София, но не по рано от 15.08.2022 г.

При необходимост, консултантите на КАБКИС 10 ще насочват лицата за консултация с лекар специалист – гастроентеролог.

График на изнесените пунктове в периода 29.07.2022 г. – 05.08.2022 г.

Изнесен мобилен кабинет на РЗИ - Стара Загора ще извършва тестове на следните места:
на 29 юли, от 11:00 до 14:00 часа – Стара Загора, централна част в парк „5 октомври“;
на 1 август, от 11:00 до 14:00 часа – Казанлък, пред ДКЦ Казанлък;
на 2 август, от 10:00 до 12:00 часа – Раднево, пред сградата на Общината;
на 2 август, от 12:30 до 14:00 часа – Гълъбово, пред сградата на Общината;
на 3 август, от 11:00 до 14:00 часа – Чирпан, пред сградата на Общината;
на 4 август, от 11:00 до 14:00 часа – Стара Загора, социални жилища в кв. „Лозенец“.

От 29 юли до 5 август специалисти на КАБКИС 10 ще консултират и изследват в стационарния кабинет в РЗИ - Стара Загора, ул. „Стефан Караджа“ № 10, от 9:00 до 16:30 часа.


Живко Тодоров: „Ще бъдем безкомпромисни с качеството на възстановяване на инфраструктурата след ремонта на „Водоснабдяване и канализация“. Имаме много забележки по изпълнението на дейности от ВиК проекта, който се изпълнява в Стара Загора. В непрекъснат диалог сме с дружеството, за да коригираме проблеми при възстановяването на улиците. Тази наша борба ще продължи, докато не видим добър краен резултат.“


Koledna elha

новини в сайта RSS емисия facebook twitter youtube subscribe ilko gruev Четете в Telegram Viber infoz.bg в Гугъл новини

Можете да следите съдържанието на сайта чрез:

emailКанала ни в Telegram

emailЕмисията в Twitter

emailСтраницата ни във Facebook

emailКанала ни във Viber