Безплатни изследвания за хепатит С ще се извършат в Стара Загора

Около 2000 души от Стара Загора ще бъдат поканени да се изследват безплатно за инфектиране с вируса на хепатит С. Проучването ще се проведе в периода от 5 септември до 16 ноември 2018 г. Община Стара Загора е партньор по проекта SPHERE-C.

Другите партньори са Регионалната здравна инспекция - Стара Загора и Министерството на здравеопазването. Вече са изпратени първите 1000 писма до произволно избрани граждани, които могат да се включат доброволно в изследването. Стара Загора е единственият български град, в който ще се проведе проучването.

Проектът е стартиран от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) и се осъществява от Института „Роберт Кох“ и Националния институт по здравеопазване в Германия, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Проучването ще предостави информация за броя на хората, заразени с вируса на Хепатит С, а откритите носители ще могат да получат достъп до необходимата медицинска помощ. То ще даде информация и за разпространението на хепатит С сред населението в града, която ще бъде използвана за по-нататъшното планиране на общественото здраве. Участниците в проучването ще попълнят кратък въпросник, след което ще дадат кръвна проба, което отнема общо около 30 - 40 минути. Цялата информация, събрана по време на проучването, ще бъде конфиденциално третирана.

Успехът на проучването е обвързан с висок процент на участие, поради което с мисията да убеди гражданите да подкрепят проучването е натоварен кметът Живко Тодоров, от чието име е отправена поканата към тях. В специално изработена и приложена информационна брошура те ще намерят отговори на въпроси, свързани с проучването.

Хепатит С е заразно чернодробно заболяване, което варира в тежест от леко заболяване, продължаващо няколко седмици, до сериозно, хронично заболяване, което атакува и трайно уврежда черния дроб. Заболяването е в резултат на инфекция с вируса на хепатит С, който се разпространява предимно чрез контакт с кръвта на заразен човек. Хората, тествани положително за хепатит С, могат да бъдат лекувани и излекувани. В повечето европейски страни по-малко от 1% от възрастното население е заразено. Не е малък процента на безсимптомното носителство (човек може да бъде заразен без да има клинични прояви на заболяването). Кръвният тест е единственият метод, който открива заболяването в този случай.

За контакти:
Регионална здравна инспекция
ул. Стефан Караджа 10, Стара Загора тел. 042 604 151, 042 602 468
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Хепатит С протича без симптоматика и 400 000 души умират годишно в световен мащаб

test HCV

www.infoz.bg  www.infoz.bg