Лекуват малките пациенти на Спасителния център за диви животни в бебешки стаи

Три бебешки стаи за птици и бозайници са обособени в Спасителния център за диви животни на Сдружение „Зелени Балкани” в Стара Загора. Годишно през тях преминават 300 - 400 малки пациенти, които се лекуват и възстановяват под грижите на лекарите и студенти по ветеринарна медицина.

„Обособили сме стая за дребни пойни птици и малки бозайници. Тези, които са в най-ранна възраст, се отглеждат в кувьоз. Следващата стая е за щъркелите. Бебетата щъркели са едни от най-честите пациенти на Спасителния център в пролетно-летния период. Имаме и стая за хищни птици, защото тяхното отглеждане изисква други условия” – обясни д-р Христина Клисурова от Спасителния център за диви животни.

Най-многобройните пациенти в Спасителния център за диви животни в момента са малки щъркели. Причината е, че преждевременно излитат от гнездата, но има и такива, които са жертва на токов удар или изгоряло гнездо. Всички малки щъркели, постъпили в Спасителния център за диви животни, са излекувани успешно и са пуснати в природата. Последните пациенти също се възстановяват добре. До момента няма жертви на бракониери. На 3 септември над 15 бели щъркела ще бъдат освободени в природата, край язовира на село Опан.

Три малки сокола орко са настанени в бебешката стая за хищни птици. Наложило се е да бъдат свалени от гнездо върху стълб, който е трябвало да се ремонтира. „За щастие и трите малки са в добро състояние, хранят се вече самостоятелно и предстои да бъдат освободени. Ще ги поставим в адаптационни волиери в Спасителния център. Това е един от най-щадящите методи за освобождаване, който ние напоследък доста използваме” – обясни д-р Клисурова.

Специалистите апелират към състрадателните хора, които намират пострадали птици да не им помагат в домашни условия, а да се обръщат към Спасителния център за диви животни.

zeleni balkani stara zagora 01

zeleni balkani stara zagora 02

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg