В Спасителния център за диви животни се грижат за бедстващи щъркели

Три от общо шестте приютени в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора бедстващи щъркели бяха пуснати на свобода. Това стана край язовира до село Опан. Екип на Центъра посети в края на март всички домове в Североизточна България, в които хората са приютили бедстващи щъркели.

На място специалистите са прегледали близо 150 щъркела. Шест от тях бяха настанени в Центъра, за да бъдат лекувани, съобщи д-р Руско Петров.

Спасителният център за диви животни в Стара Загора е създаден през 1996 г. В него се възстановяват бедстващи птици от защитени видове. Работи се по програма за връщане на изчезнали от България видове, приютяват се и конфискувани на границата птици. В момента екипите от специалисти и стажанти, се грижат всеотдайно и за пострадалите щъркели, които постъпват при тях.

В резултат на спасителните акции на щъркели и тяхното отразяване в медиите, Спасителният център за диви животни в Стара Загора е започнал да получава целеви дарения, предназначени за щъркелите от Западна Европа, предимно от Германия и Белгия, за което екипът изразява огромната си благодарност.

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg (Фотокадрите, използвани в началото на репортажа са предоставени от Спасителен център за диви животни - Стара Загора)