Бял щъркел от Полша долетя в село Свобода

През празничните дни в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани са постъпили множество обаждания за бедстващ бял щъркел в село Свобода, община Чирпан. Сигнали за птицата са подадени и на телефон 112.

Бял щъркелЕкип на Спасителния център посети селото, за да се запознае отблизо със случая. "Оказа се, че това е поредният гост от Европа, който възползвайки се от топлото време беше избрал да зимува край селото. По стар български обичай местните жители са се отнесли със завидно гостоприемство и не еднократно са давали на щъркела с различни храни, някои подходящи - други не съвсем. Интересен е фактът, че птицата неколкократно беше посещавала различните традиционни коледни трапези с прясно изпечено свинско месо. На практика за няколко дни белият щъркел се беше превърнал в местна атракция, особено с наличието на два цветни пръстена, които, в последствие установихме, доказват полския произход на птицата" - съобщиха от Спасителния център за диви животни.

От там добавиха, че щъркелът не се страхува от хората и има вероятност да е отглеждан в плен и след това пуснат на свобода.

"При по-топли зими част от птиците остават в южните страни от Европа. Това може да се промени при резки изменения на времето и същите тези птици, както описания по-горе, при резки отново предприемат миграция и да пресекат средиземно море. Вероятно това ще се случи и с белия гост от Полша, но засега се чувства много добре в село Свобода и се радва на вниманието и грижите на местните хора" - казаха още от Спасителния център.

Бял щръкел в село Свобода

infoz autor www.infoz.bg (Снимки: Спасителен център за диви животни)