Какво да правим, за да не се разболеем от грип

Втора седмица Област Стара Загора е в предепидемична обстановка с остри респираторни заболявания и грип. Заболяемостта се увеличава постепенно, но към момента тя е под епидемичните стойности. Не се наблюдава епидемично разпространение на заболелите в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ.

Резултатите от изследваните 43 проби, взети от болни лица с дихателни инфекции от лечебни заведения за болнична помощ и неотложния кабинет на общопрактикуващите лекари, показват, че 17 са положителни на грипни вируси (една проба е положителна на тип А (H1N1) и 16 проби на тип В (Ямагата).На 19 януари се проведе заседание на Регионалния оперативен щаб за борба с остри респираторни заболявания и грип, на което се взе решение, че към момента няма основание за обявяване на грипна епидемия в област Стара Загора.

За ограничаване на разпространението на вирусните инфекции и грипа е необходимо да се спазват следните правила:

 • избягване на престой в затворени пространства, където се събират много хора. На такива места има и потенциални вирусоносители, както и всички възможности за лесно предаване на вируса от човек на човек. Такива места са молове, детски центрове на закрито и др.
 • извършване на често проветряване на помещенията, където престояват повече хора
 • избягване на разтъркването на очите, пипането в носа и храненето с неизмити ръце
 • носене на предпазна маска
  Маска може да се носи както от болния, така и от здравия човек. Тя възпрепятства разпространението на вируси в помещението, ако се носи от болният човек. Трябва да се има предвид, че за да е ефикасна, маската трябва да се сменя на всеки 2 часа. В противен случай овлажняването от издишания въздух я прави пропусклива.
 • добра хигиена на помещенията
 • избягване на тютюневия дим
  Тютюневият дим нарушава защитните функции на дихателната система и така тя става по-лесен вход за всякакъв вид инфекции
 • избягване на преохлаждане или изсушаване на лигавиците
  Преохлаждането или изсушаването на лигавиците в резултат на претопляне (от прекалено топлия въздух и липсата на овлажняване), също ги правят по-уязвими и по-лесен вход за инфекциозните причинители.

Регионална здравна инспекция - Стара Загора засилва контрола на детските заведения за спазване на сутрешния филтър - недопускане на болни деца и персонал. Засилено ще се следи за спазване на дезинфекционния и противоепидемичен режим в лечебни и здравни заведения.

Ще продължава ежедневното проследяване на стойностите на острите респираторни заболявания и при необходимост ще се предприемат съответните противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на грипната инфекция.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми: