Ръстът на събраните данъци е рекорден

Ръстът на събраните данъци е рекорден

През 2023 година Националната агенция за приходите отчита рекорден ръст на постъпленията в бюджета в сравнение със същия период през последните години. Това обяви изпълнителният директор на приходната агенция Борис Михайлов. Той определи събираемостта като рекордна и уточни, че към 17 март 2023 г. събраните приходи са над 6,4 млрд. лева, което е със 752 млн. лева повече в сравнение със същия период на миналата година.

„Най-много ДДС е събран към момента – 2,6 млрд. лева до 17 март 2023 г., което е с 211 млн. лева повече в сравнение със същия период на 2022 г.“, заяви Михайлов. Изпълнителният директор на приходната агенция каза, че инфлационните процеси, демографският срив и много други фактори оказват своето въздействие върху събираемостта. Но основната роля за рекордния ръст на приходите имат служителите в Националната агенция за приходите, които си вършат професионално и отговорно работата, както и коректното поведение на данъкоплатците. Михайлов е категоричен, че няма „чадър“ от страна на Националната агенция за приходите над определени фирми в държавата.

„За първи път през 2022 г., по време на служебния кабинет, единственият производител на горива в страната е внесъл корпоративния си данък в размер на 17,9 млн. лева, а по-късно е платил и 72 млн. лева солидарна вноска върху свръхпечалбата си“ – подчерта Михайлов.

С цел да установи произхода на средства за закупуване на имоти в Дубай и тяхното деклариране, Националната агенция за приходите проверява 23 българи – съобщи още Борис Михайлов. Приключили са 21 от производствата, като в резултат на тях са подадени 6 коригиращи декларации, съставен е един акт за установяване на нарушение и са установени над 131 хил. лв. задължения. НАП очаква информация от Обединените арабски емирства и за още българи с имоти в Дубай.

„Ако имаш имоти в чужбина, не означава, че си лош човек и не си платил данъците си. На база на получената по международния обмен информация, приходната агенция прави проверки и ревизии. Ако установим, че средствата, с които са закупени имотите, не са декларирани, се предприемат съответните мерки“ – категоричен е изпълнителният директор на НАП Борис Михайлов.

dubai napbg

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg