Стартират безплатни очни прегледи на деца в цялата страна

Стартират безплатни очни прегледи на деца в цялата страна

Национална кампания за профилактика на детското зрение се провежда до 31 октомври 2016 г. Тя дава възможност на деца и младежи от 6 до 18 години да преминат безплатен очен скрининг в оптики и здравни центрове в цялата страна.

Целта на инициативата е да се идентифицират максимален брой деца с потенциални зрителни проблеми. Кампанията се провежда за четвърта поредна година по инициатива на българската марка очила KWIAT и през 2016 г. се реализира с подкрепата на Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, Български съюз на оптометристите и в партньорство с над 150 оптики и здравни центрове в България. Фокус на тазгодишната кампания е връзката между спорта и доброто зрение.

Редица заболявания на очите могат да бъдат коригирани, ако се открият навреме, но с напредване на възрастта възможностите за това намаляват и изчезват. Често децата много успешно прикриват различни зрителни дефицити, а недиагностицирани, някои от уврежданията водят до трайно намаление на зрението за цял живот. Активната роля на родителите е изключително важна за ефективната профилактика на детското зрение, което в много случаи може да се коригира с правилен избор на очила и на първо място – с навременна диагноза.

Безплатният скрининг в рамките на кампанията ще се извършва с авторефрактометър, който позволява обективно изследване на рефракцията (пречупвателна сила) на окото. Скринингът с авторефрактометър позволява добра предварителна оценка на зрителната острота и е подходящ за деца в училищна възраст. Децата, при които този тест покаже отклонения от нормата, е много вероятно да имат нужда от корекция на зрението и ще им бъде препоръчан обстоен преглед при офталмолог.

Скринингът на зрението ще бъде извършен в рамките на работното време на оптиките и преглеждащия специалист, след предварително записан час и ако възрастта и поведението на детето го позволява.

Подробна информация за оптиките и медицинските центрове, където ще се извършва безплатен очен скрининг.

В Стара Загора:

  • Оптики "Joy" - Galeria Mall
  • Оптики "Joy" -Park Mall
  • Оптика "DFD" - бул. "Руски" 5, тел. 042 635380
  • Оптика "Призма" - ул. "Ген Гурко" 96, тел. 042 626512
  • Оптика "Оптима" - бул. "Цар Симеон Велики" 135, тел. 0888 735914
  • Оптика "Владис" - ул. "Хаджи Димитър Асенов" 87 (бизнес център Рамини).

www.infoz.bg (по информация на www.kwiat.bg)

Теми:

Можете да следите съдържанието на сайта чрез:

emailКанала ни в Telegram

emailЕмисията в Twitter

emailСтраницата ни във Facebook

emailКанала ни във Viber