Безплатни прегледи за сухо око ще се проведат в Стара Загора

Безплатни прегледи за сухо око ще се извършат в Стара Загора. Те се организират в рамките на кампанията „Право на зрение“ на Института за здравно образование, с партньорството на Медицински център „Верея”. Те ще се извършат от 16 юли до 23 август по график.

Оофталмолозите на „Верея“ ще преглеждат всички, които имат оплаквания, характерни за сухото око: очен дискомфорт при работа с компютър или запрашена среда, сухота, сърбеж, зачервяване, замъгляване на зрението, дразнене от светлина, умора на очите, парене, чувство за чуждо тяло, сълзене.

Прегледите ще се провеждат на адрес ул. "Кенали" 4, бивша Военна болница, със задължително записване на единния номер на кампанията: 070010126 (на цена на градски разговор), всеки делничен ден от 10 до 16 часа, с кратка обедна почивка. Можете да се запишете и онлайн. Часовете се дават до изчерпване.

eye 321961 1280Синдромът на сухото око е много разпространен, един от всеки 5 души страда от него, като след 40-годишна възраст процентът нараства. Обикновено хората се самолекуват с капки, но те често само влошават ситуацията, твърдят офталмолозите. През лятото оплакванията се увеличават заради горещото и сухо време и запрашеността. Това е и причина настоящата кампания да бъде проведена именно в летните месеци.

Синдромът на сухото око може да се причини от множество фактори, включително фактори на околната среда, определени видове лекарства и съществуващи медицински заболявания. Две от най-честите причини за сухото око са напредналата възраст и хормоналните проблеми, като жените, които навлизат в менопаузата, са най-честата група пациенти, страдащи от сухо око.

Автоимунни и други заболявания, някои видове лекарства, намалено мигане заради работа с компютър, четене също могат да доведат до сухо око, както и контактните лещи и лазерна или рефрактивна очна хирургия.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми: