До 16 ноември се провеждат безплатни изследвания за хепатит С

Регионална здравна инспекция - Стара Загора продължава активно работа по пилотното проучване за разпространението на хепатит С сред населението на град Стара Загора, чрез серологично изследване и анкетиране на участниците, в сътрудничество с Община Стара Загора и института Робърт Кох в Берлин, Германия.

Към 23 октомври в Регионална здравна инспекция - Стара Загора са се явили за изследване над 200 души, от които двама с доказан хепатит С. Хората с положителен резултат ще бъдат насочени за специализирани изследвания и лечение с най-ефективните средства - директно действащи антивирусни препарати. Лечението е осигурено от Националната здравноосигурителна каса за всички здравноосигурени пациенти.

От Регионална здравна инспекция призовават всички, които са получили покана от Община Стара Загора за изследване за носителство на хепатит С, да посетят сградата на Регионална здравна инспекция - Стара Загора, на ул. „Стефан Караджа” № 10 в удобно за тях време - всеки работен ден от 8:30 до 19:00 часа и в събота до 16 ноември 2018 г. от 8:30 до 13:30 часа.

Също така мобилен консултативен кабинет на Регионална здравна инспекция - Стара Загора ще бъде позициониран в парк „Пети октомври” (Централната градска градина) на 3 и 11 ноември от 8:30 до 13:00 часа.

  • Важно е да носите поканата от Община Стара Загора и документ за самоличност.
  • Няма да бъде отказвано изследване за хепатит С и на всички желаещи.
  • Всеки явил се за изследване ще получи подарък.

От Регионална здравна инспекция - Стара Загора напомнят, че носителството на вируса на хепатит С в повечето случаи е безсимптомно и нелечението му води до тежки усложнения като цироза и рак на черния дроб.

Изключително важно е всеки, който е получил покана, да се свърже на посочените в нея телефони, за да получи допълнителна информация и уточняване на причината за отказ от предлаганото изследване за хепатит С.

За контакти:
Регионална здравна инспекция
ул. Стефан Караджа 10, Стара Загора тел. 042 604 151, 042 602 468
имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Хепатит С протича без симптоматика и 400 000 души умират годишно в световен мащаб

test HCV

www.infoz.bg   www.infoz.bg