Безплатни профилактични прегледи за глаукома ще се проведат в област Стара Загора

Очни лекари от Стара Загора се включват в отбелязването на Световната седмица за борба с глаукомата, която тази година е от 11 до 16 март. Офталмолози от целия свят обединяват усилията си в борбата със заболяването, което води до необратима слепота.

По последни данни, 87 525 души у нас са диагностицирани с глаукома, като Стара Загора е един от районите, в който заболеваемостта е повишена. Към момента случаите са 7105.

eye 321961 1280Очните лекари от Стара Загора се включват в кампанията за ранно откриване на заболяването и предотвратяването на слепотата. Във всички клиники в града през целия месец март те ще извършват безплатни профилактични прегледи, със съдействието на програмата „Право на зрение“ на Института за здравно образование и с подкрепата на Община Стара Загора, съобщиха от Института.

Жените и мъжете на възраст над 60 г. попадат в рисковата група. В рисковата група са и всички на възраст над 40 г. с болни от глаукома в рода. Затова се препоръчва всеки, навършил 40 г., поне веднъж годишно да измерва вътреочното си налягане. Повишеното вътреочно налягане може да е симптом за глаукома.

Прегледът включва и измерване на вътреочно налягане. Направление от личен лекар не е необходимо. За преглед се записват само лица, които попадат в рискови групи, часовете се дават до изчерпване.

Прегледи ще има в:

  • Стара Загора – Очна клиника „Трошев“, Медицински център „Верея“ (в бивша Военна болница), Очно отделение на МБАЛ „Тракия“
  • Гълъбово – Медицински център „Гълъбово“, очен кабинет, д-р Елена Грозева, със съдействието на Очен център „Верея“
  • Казанлък – Диагностично-консултативен център „Поликлиника“, д-р Кирил Славейков
  • Раднево – ще се проведе събитие на 28 март, с еднодневни прегледи в рамките на деня.

Записвания за прегледите онлайн, както и на единния номер на кампанията – 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи), всеки работен ден от 10 до 16 часа.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми:

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х (Twitter)

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber