Асансьорите - задължително с телефонна връзка

Асансьори, които нямат вградени устройства за телефонна връзка при авария, ще бъдат спирани от Агенцията за метрологичен и технически надзор. В България 90% от асансьорите не разполагат със задължителните устройства за връзка с поддържащите фирми.

Изискването е заради безопасността на хората. То трябва да спести неудобство при заседнал асансьор, но най-вече да предотврати инциденти в такива случаи.

Започват проверките по изпълнението на тези изисквания. Няма да има повече гратисен период, тъй като той беше достатъчен – 2 години и 3 месеца, за да може да се сложат тези разговорни устройства, предупреди главният директор на Инспекцията за държавен технически надзор Нели Карипова.

asansyorВъпреки че почти всеки носи със себе си мобилен телефон, в шахтите на асансьорите не навсякъде има покритие, така че ако някой заседне там, няма как да сигнализира за проблема си. Целта на асансьорното устройство е точно тази липса на обхват да се избегне. При авария вграденото устройства за връзка алармара техник от поддържащата фирма, като се задейства само, когато асансьорът е заседнал между етажите. Има предвидена опция и за ръчна активация на алармата.

Устройството струва 300 - 350 лева, информират от Българската асансьорна асоциация. Цената на нововъведението се покрива от самите потребители. След това поддръжката на телефона в асансьора, който използва карта на мобилен оператор, е с цена около 5 лева за месец.

www.infoz.bg

Светът

ФБР организира операция по претърсване на дома на включения в санкционния списък на САЩ руски олигарх Олег Дерипаска във Вашингтон

* * *
Европейският парламент призова Европейската комисия да предприеме незабавни действия в защита на полските граждани и основите на правото на Съюза, като задейства механизма за условност. Европейската комисия ще санкционира Полша за решение на нейния Конституционен съд, "представляващо пряко предизвикателство по отношение на единството на европейския правов ред", заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

* * *
Полша увеличи двойно военните по границата си с Беларус. Почти 6000 полски войници вече охраняват границата на страната с Беларус, засилвайки мерките за сигурност срещу мигрантска вълна

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни