Асансьорите - задължително с телефонна връзка

Асансьори, които нямат вградени устройства за телефонна връзка при авария, ще бъдат спирани от Агенцията за метрологичен и технически надзор. В България 90% от асансьорите не разполагат със задължителните устройства за връзка с поддържащите фирми.

Изискването е заради безопасността на хората. То трябва да спести неудобство при заседнал асансьор, но най-вече да предотврати инциденти в такива случаи.

Започват проверките по изпълнението на тези изисквания. Няма да има повече гратисен период, тъй като той беше достатъчен – 2 години и 3 месеца, за да може да се сложат тези разговорни устройства, предупреди главният директор на Инспекцията за държавен технически надзор Нели Карипова.

asansyorВъпреки че почти всеки носи със себе си мобилен телефон, в шахтите на асансьорите не навсякъде има покритие, така че ако някой заседне там, няма как да сигнализира за проблема си. Целта на асансьорното устройство е точно тази липса на обхват да се избегне. При авария вграденото устройства за връзка алармара техник от поддържащата фирма, като се задейства само, когато асансьорът е заседнал между етажите. Има предвидена опция и за ръчна активация на алармата.

Устройството струва 300 - 350 лева, информират от Българската асансьорна асоциация. Цената на нововъведението се покрива от самите потребители. След това поддръжката на телефона в асансьора, който използва карта на мобилен оператор, е с цена около 5 лева за месец.

www.infoz.bg