Край на фиктивните проверки на асансьорите

Много често прегледи и ремонти на асансьорите и на други съоръжения с повишена опасност не се правят реално и навреме, а се представят документи, че са извършени нужните специализирани дейности. Тази порочна практика, водеща и до тежки инциденти, трябва да бъде пресечена чрез въвеждане на електронна система. По инициатива на Министерство на икономиката се изготвя изцяло нов Закон за техническия надзор.

metrologia stefan cankov zakonТекстовете в него са разработени с участието на всички заинтересовани страни и тяхното прилагане ще гарантира експлоатацията, поддръжката и надзора на съоръженията с повишена опасност, сред които са и асансьорите. Това съобщи за сайта www.infoz.bg председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков. Той представи в Стара Загора предвидените промени в нормативната уредба пред представители на фирми за технически надзор. Семинарът е организиран от Центъра за изпитване и европейска сертификация (ЦИЕС).

Законопроектът ще бъде представен на 11 май 2015 г. С него ще се поставят нови основни и ще се подобри дългосрочната безопасност на съоръженията, каза Стефан Цанков. Първият проблем, който трябва да решим, е да предотвратим фиктивните проверки. С въвеждането на електронните системи ще стане невъзможно поддръжката и ремонтът на асансьорите да става само по документи, а на практика нищо да не се случва и съоръженията да са в трагично състояние, коментира председателят на Агенцията.

Вторият проблем, който трябва да бъде решен с прилагането на новата нормативна уредба, е повишаването на квалификация на персонала във фирмите, ангажирани с ремонти и поддръжка на съоръжения с повишена опасност. В момента се обучават хора, които при наша проверка се оказва, че те не знаят как функционира съоръжението, а камо ли да го поддържат. Там ще въведем система за последващ контрол, с изпитни центрове, които да бъдат директно свързани със сървъра на Агенцията. При тази ситуация в реално време ще се вижда кой какво знае, добави Стефан Цанков.

Една от първите стъпки е изграждането на регистър, защото в момента никой не знае колко съоръжения с повишена опасност има в България. Той ще бъде готов до октомври 2015 г. Самите прегледи на съоръженията ще се извършват от лицензирани лица. Те ще получат таблети от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, които ще бъде свързани с нейния сървър.

Цялата дейност по огледа и ремонта на съоръжението ще се качва в реално време в системата и ползвателите през своите компютри ще могат да виждат дали асансьорът им е проверен и изправен, каза още председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков.

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев - www.infoz.bg

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...

Светът

Нова вълна от протести, прераснали в сблъсъци между демонстранти и полицията, имаше тази нощ в редица градове на САЩ. До тях се стигна въпреки, че в някои от големите градове беше въведен комендантски час в опит да се успокои гневът на хората, породен от смъртта на цветнокожия Джордж Флойд, причинена от полицай. Сблъсъци имаше в Ню Йорк, Филаделфия, Лос Анджелис и Атланта, Маями, Чикаго

* * *
Пилотираният кораб „Дракон“ на компанията на Илън Мъск „Спейс Екс“ (SpaceX) с двама астронавти – Робърт Бенкен и Дъглас Хърли – беше изстрелян в орбита. Ракетата носител „Фалкон-9“ беше изстреляна в 22:22 часа българско време на 30 май от космическия център Кенеди във Флорида

* * *
САЩ отменят специалния търговски статут, с който се ползва Хонконг. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай грубо е нарушил договорните си задължения по отношение на автономията на региона. Лишаването на Хонконг от статута на привилигирован търговски партньор на САЩ ще се отрази на "целия спектър" от споразумения с Хонконг, включително за екстрадиране, контрол върху износа, технологиите с двойно предназначение и третирането на Хонконг като митническа територия, отделна от континентален Китай, каза американският лидер

* * *
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ прекратяват отношенията си със Световната здравна организация и пренасочват финансовите средства, с които са я подпомагали, към други световни и спешни нужди на общественото здраве. Тръмп обяви, че СЗО са виновни за прикриването от страна на Китай на вируса, тръгнал от град Ухан и това е позволило заразата да се разпространи по целия свят

На подобна тема

Най-четеното от последните дни