"Джъмбо" отчита завиден ръст на продажбите си в България

"Джъмбо" (Jumbo) - верига от хипермаркети, собственост на гръцка компания за търговия на играчки, отчита много добри резултати в България за втората половина на 2016 г. Ръст има при продажбите и при нетната печалба, показва отчетът на компанията.

Продажбите на веригата в България достигат 40,1 млн. евро за втората половина на 2016 г. и това представлява ръст от 24% спрямо същия период на 2015 г. Брутната печалба в края на миналата година възлиза на 20,2 млн. евро, а нетната е 12,7 млн. евро, като сумите се повишават съответно с 23% и 26% на годишна база. В България "Джъмбо" (Jumbo) има активи в размер на 102,4 млн. евро. Акциите на Jumbo се търгуват и на фондовата борса в Гърция.

jumboЗа периода юли – декември 2016 г. оборотът от магазините в България представлява 10% от общия оборот на групата спрямо 8,7% година по-рано.

Към края на миналата година Jumbo управлява 9 магазина в България – четири в София, един в Пловдив, един във Варна, един в Бургас, един в Русе и един в Стара Загора, който е и най-новият и беше открит на 25 ноември 2016 г. В отчета си компанията посочва, че счита броя на магазините за достатъчни за нуждите на пазара в България. Не се предвижда и разширяване на някой от сегашните обекти.

Като цяло Jumbo отчете растеж от 12 % на нетната си печалба за периода юли - декември 2016 г. благодарение на двуцифрено повишаване на сумите в България и Румъния. Нетната печалба за шестмесечния период е достигнала 81,4 млн. евро спрямо 72,5 млн. евро преди година. Продажбите през втората половина на 2016 г. са се повишили с 8% до 402 млн. евро.

Jumbo има клиенти благодарение на сравнително евтините си продукти и дейността си в чужбина въпреки 7-те години мерки на икономии в Гърция, провокирани от три международни спасителни програми, което доведе до почти 30-процентов спад на продажбите на дребно.

"Джъмбо" (Jumbo) има 51 магазина в Гърция и още 21 в Кипър, България и Румъния. Компанията планира да открие още 13 нови магазина в Румъния през следващите 5 години в допълнение към 7-те, които вече управлява там. Четири нови магазина трябва да бъдат открити там до края на годината, отбелязва търговецът на детски стоки.

Планира се Jumbo да открие първия си магазин в Босна и Херцеговина през април 2017 г.

jumbo stara zagora 25 noemrvi 2016 

www.infoz.bg

Светът

Политиката на силата се завръща. На този фон европейските въоръжени сили ще останат подходящи само за участие в паради, ако не се обновят. Коментарът е на върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той каза това на годишната конференция на Европейската агенция по отбрана

* * *
САЩ ще предприемат дипломатически бойкот на приближаващата Зимна олимпиада в Пекин. Американските спортисти ще участват в Олимпиадата, но правителството на президента Джо Байдън няма да изпрати дипломатически и официални представители

* * *
Силна буря изкорени дървета и отнесе покриви на сгради в турския средиземноморски окръг Анталия, където скоростта на вятъра доближи 130 км/ч

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни