Президентът Росен Плевнелиев връчи голямата награда за програмиране на ученик от Ямбол

„България има много таланти, нека заедно да ги развием и да ги покажем на света по най-добрия начин”, призова президентът на България Росен Плевнелиев, който участва в церемонията за награждаването на финалистите в международното състезание по компютърно програмиране CodeIT.

То се провежда за четвърта поредна година под патронажа на държавния глава. Президентът връчи голямата награда на конкурса на Енчо Мишинев от ямболската Математическа гимназия „Атанас Радев“.

„Надявам се, че създаваме една добра традиция. CodeIT събира заедно уникални млади таланти“, заяви президентът. „Вие говорите езика на бъдещето, езика на програмирането. Вие сте тези, които задават посоката, печелите награди и ние се гордеем с вас, защото позиционирате България сред най-добрите“, обърна се към финалистите в конкурса.

logoПрезидентът Плевнелиев благодари и на преподавателите, които дават нови хоризонти на младите и създават школи за обучение на световно ниво.

Държавният глава обяви, че в следващите дни ще стартира конкурсът за президентските отличия „Джон Атанасов“ за 2015 г. За първи път тази година на ученици и студенти до 23-годишна възраст ще бъде връчена грамота „Джон Атанасов“ за първи стъпки в компютърните науки. За първа година отличието ще бъде връчвано и на иновативни стартиращи компании, добави още президентът и насърчи младите изследователи да участват в конкурса.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на прессекретарията на Президента на България)

Споделете!

На подобна тема