Изтеглените варианти за матурата по български език и литература и изпита след 7-и клас

Министерството на образованието и науката обяви материалите за теста и ключ за отговорите за матурата по български език и литература, която се проведе 19 май 2017 г. и за изпита след 7-ми клас. Вижте по-долу над какви въпроси работиха учениците и какви са верните отговори.

На 19 май в 5:10 часа в Министерството на образованието и науката беше генериран изпитният вариант за държавния зрелостен изпит по български език и литература. Изпитният вариант за теста е генериран от възможни над 11,7 милиона комбинации. Той се състои от 3 модула. Първият модул съдържа 30 затворени въпроса и носи 30 точки на зрелостника, вторият е с 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, които носят 40 точки, а третият модул или 41-ви въпрос е тема от посочено произведение от изучаван български автор, по която дванайсетокласниците ще пишат аргументативен текст – есе или интерпретативно съчинение. Този модул също носи 30 точки.

izpit maturi bulgarski ezikДопуснати до изпита по български език и литература са 50 808 ученици, които завършват средното си образование, а на изпита са се явили 96% от тях. Изпитът започна в 8:00 часа и продължи 4 часа, а за учениците със специални образователни потребности – 6 часа.

* * *

В 8:50 часа репортерът на БНТ Елиана Димитрова изтегли Вариант II за националното външно оценяване по български език и литература за седмокласниците.

Изпитът за седмокласниците започва в 10:00 часа. Учениците ще работят по два модула. Първият модул е с продължителност 60 минути и включва въпроси със затворен и със свободен отговор, а вторият е 90 минути и в него учениците ще правят преразказ на непознат текст с дидактическа задача.

Очаква се на националното външно оценяване по български език и литература да се явят над 57 000 седмокласници.

 

www.infoz.bg

Теми: