Новите икономически зони трябва да предложат отлична инфраструктура

В началото на 2017 г. прогнозите за икономическия растеж в България бяха около 3%, а последните данни показват, че той ще нарасне с 3,4%". Друга положителна за икономиката тенденция е ръста на заетостта в икономиката с 62 хил. души.

Има и увеличение на работната заплата и то е между 9 и 10%. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов. Има подобряване на бизнес климата в България, но за да го усетят реално хората, трябва драстично да се вдигне жизненият им стандарт. Това може да се осъществи само чрез по-добра конкуренция. "Трябва да направим всичко възможно за това бизнесът да работи по-добре" - каза още икономическият министър.

Емил Караниколов посочи, че един от приоритетите на българското правителство е премахването на административните тежести към гражданите и бизнеса. "Вече има конкретни изпълнени мерки, а до средата на септември 2017 г. ще излязат и допълнителни мерки" - обяви Караниколов. Той е категоричен, че в Министерството на икономиката работят за отстраняване на административните тежести по оперативните програми, за да може бизнесът по-лесно да участва в тези процедури.

"Друго много важно нещо, което правим и на което се гледа много положително от страна на бизнеса и на инвеститорите, е създаването на индустриални зони", каза министърът на икономиката в интервю пред Българското национално радио. Той анонсира плановете за разкриване на нови зони в Стара Загора, Кърджали и Ловеч. "Този път обаче целта не е да продаваме голи парчета терени на инвеститорите, а първо да бъде изградена съответната инфраструктура, която е необходима, а след това вече да бъдат продавани тези терени", каза Караниколов.

Относно договора за добросъседство с Македония министърът на икономиката обясни, че двете страни ще си сътрудничат в рамките на ООН и в Съвета на Европа. "Ще работим да създадем необходимите правна, икономическа и финансова рамка за свободно движение на стоки, услуги и капитали. Мисля, че този договор е много важен и за развитието на туризма. Важно е и съвместното изграждане на инфраструктурни проекти, които са безценни и за двете страни и за развитието на икономиката" -  категоричен е Караниколов.

Пътищата са приоритет, защото всеки един инвеститор държи да има международни коридори, заяви още министър Емил Караниколов. Той ще проведе среща на 1 август от 12:00 часа в общинската зала „Петко Славейков” с представители на бизнеса от Стара Загора.

www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24