Отговори на въпросите от матурата по български език и литература - 21 май 2019 г.

Върху разказа на Елин Пелин „Косачи” и 40 задачи се проведе матурата (държавен зрелостен изпит) по български език и литература. Изпитните задачи и верните отговори можете да намерите по-долу и на сайта на Министерство на образованието и науката.

matura bel otgovoriТемата беше избрана с компютърно генериран модел под номер 13. Изпитът продължи 4 часа. Резултатите от днешната матура ще бъдат обявени до 13 юни. Те могат да бъдат проверени на сайта на Министерство на образованието и науката, след въвеждане на входящ номер и код за достъп.

Матурата по български език и литература се състои от три модула, за всеки от които има определено време. При Модул 3 зрелостниците трябваше да разсъждават върху разказа на Елин Пелин като напишат аргументативен текст в обем до 4 страници на тема Реалност и измислица. Модул 2 се състои от 10 литературни задачи, а първият модул включва 30 езикови задачи, целящи да се проверят знанията на завършващите средно образование за правопис, пунктуация, лексикална култура, а също и познанията им върху българската литература.

52 650 зрелостници са подали предварителни заявления за явяване на днешната матура по български език и литература. Изпитът се проведе в 4143 зали в 677 училища, като в две от тях са в чужбина. За сигурността на изпита отговаряха 10 500 квестори, които следяха за проблеми в класните стаи и по коридорите на училищата.

Изпитни варианти на проведения Държавен зрелостен изпит (23 май 2019 г.) по другите предмети - с отговори

 

Мобилната версия на браузъра не показва PDF файла. Можете да го свалите

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми:
24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24