средства за модернизиране на училища и детски градини в България

Европейските средства за модернизиране на училища и детски градини в България до 2020 г. ще превишат сумата от 1 млрд. лева

Над 1 млрд. лева ще достигнат европейските инвестиции за модернизиране на българските училища и детски градини до 2020 г. Това обяви във Варна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Оперативна програма „Региони в растеж“ Деница Николова.

В града заедно с кмета Иван Портних тя откри обновените с  европейски средства основно училище „Никола Вапцаров“ и детска градина „Светулка“ и инспектира редица обекти, които се реализират с финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“. Двете учебни заведения са част от проекта „Модернизация на образователната инфраструктура на територията на град Варна“, по който с над 16,1 млн. лева в общината се обновяват десет учебни заведения. Зам.-министър Николова отбеляза, че по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 - 2020 г. в ремонти и ново оборудване на учебни заведения се влагат 624 млн. лева, а заедно със средствата, инвестирани в предишния програмен период - 2007 - 2013 г., инвестициите ще нахвърлят 1 млрд. лева. 

Изпълнението на оперативната програма върви с ускорени темпове, коментира още заместник-регионалният министър. 86% от общата сума по нея в размер на над 3 млрд. лева вече са договорени, а 51% са разплатените средства по проекти. Деница Николова информира, че до края на 2019 година чрез програмата ще бъдат отпуснати нови 14 млн. лева за подобряване на енергийната ефективност на многофамилни жилища и обществени сгради в 28-те малки общини.

Във Варна зам.-министър Деница Николова присъства на  символичната първа копка за началото на проекта за модернизиране и реконструкция  на рибарско пристанище „Карантината“ край Аспарухово. На събитието присъстваха и кметът на община Варна Иван Портних, еврокомисарят по цифрова политика Мария Габриел, областният управител на Варна Стоян Пасев,  евродепутатът Емил Радев и др.  Индикативната стойност на проекта е  15 млн. лв. , от които 2,7 млн.лева се осигуряват от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 - 2020 г. под формата на нисколихвено кредитиране през Фонда за градско развитие, а близо 6 млн. лв. е безвъзмездната европейска помощ по програмата за морско дело и рибарство. „Това е отличен пример за ефекта от реализацията на интегриран проект с комбинирано финансиране между двете европейски програми“, отбеляза зам.-министър Николова. Проектът включва изграждането на модерен пристан за местните рибари, както и административна сграда с ресторант и щандове. На тях те ще могат да продават уловените риба и морски дарове и да представят пред туристи и местното население своите традиции и познания. В района ще се обновяват и зелените площи, улиците, ще се обособят и нови паркоместа. Ще се монтира ново парково обзавеждане и улично осветление. Ще се облагороди целият район от морската ивица, който ще стане привлекателен за туристите и местните жители като нова морска градина.

Зам.-министър Николова инспектира и строителните дейности  по благоустрояване на междублокови пространства в район „Владислав Варненчик“, част от проекта „Естетизация и модернизация на градската среда във Варна“, който се финансира от „Региони в растеж“ с над 34,4 млн. лева. Строителните дейности в района са завършени на над 90%, установи тя. Обхванати са над 160 декара новозастроени площи. Обновени са централните улици,  тротоарите, направено е ново озеленяване.  Създадени са нови 7000 места за паркиране на автомобили, 6 детски площадки и 4 спортни игрища, велоалеи, нови перголи и обзавеждане.  По проекта в града тече и  реконструкция на редица главни булеварди и улици с изграждане на пешеходни пасарелки, детски площадки, зони за отдих, атракциони, спортни площадки и велоалеи. Извършва се и рехабилитация на  части от „Морската градина“.  Зам.-министър Николова информира също, че предстои и реализацията на проект за многофункционален спортен комплекс в жилищен район „Владиславово“, включващ зала и спортни площадки за различни дисциплини, който ще се финансира с нисколихвено кредитиране от Фонда на фондовете и „Региони в растеж“. Индикативната стойност е около 7,5  млн. лева.

Заместник-регионалният министър даде висока оценка за изпълнението на инвестиционните проекти на Варна. „В града вече се виждат положителната промяна и ефектът от интегрираните мерки и визия за развитие. "Европа близо до жителите" ще бъде нашата основна цел през следващите години за развитие на регионите. Целта ни е да направим регионите по-добро място за живот и инвестиции и да запазим младите хора, каза още тя.

Пред журналисти Николова коментира, че през следващия програмен период ще се подкрепя развитието на територията на регионален принцип. „Скоро започва дебат за функциите на регионите в новото програмиране, какви отговорности ще имат и в каква посока ще са въвлечени в решенията за инвестиционни мерки“, каза тя. Зам.-министърът съобщи, че няма да се извършва ново териториално делене на страната и регионите за планиране ще останат 6, както и досега. „Няма да променяме обхвата на статистическото райониране, за да направим правилно планиране на инвестиции за следващия период. Работим усилено какви отговорности ще делегираме на регионите при избор на проекти“, заяви зам.-министър Деница Николова.

IMG 7264

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема