Нови 1 млн. декара обработваема земя в областите Стара Загора и Пловдив са включени към противоградова защита

Нов команден пункт с 22 ракетни площадки от днес ще защитава около 2 млн. декара земя в областите Стара Загора и Пловдив. Новият полигон се намира в землището в село Тъжа, община Павел баня, област Стара Загора.

zashtita gradushkiТой ще защитава нови 1 млн. дка обработваема земя в общините Павел баня, Карлово, Казанлък и Мъглиж. До момента Изпълнителната агенция за борба с градушките защитаваше близо 4 млн. декара обработваема земя на територията на двете области. Общата стойност на командния пункт и площадките е 1 млн. и 90 хил. лева.

След откриването на командните пунктове в град Хасково и в село Тъжа в рамките на последната седмица, броят на ракетните площадки в страната е увеличен с 57. Към днешна дата те са 256, като предстои пускането на още нови 5 към старите полигони в Плевен и Пловдив и една към този в село Тъжа.

В реално време може да се наблюдава метеорологичната обстановка и радарното покритие, което Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ) осигурява. Към момента агенцията разполага с 5 радара:

  • Враца (Бърдарски геран)
  • Сливен (Старо село)
  • Пловдив (Голям чардак)
  • Пловдив (Поповица)
  • Монтана (Долно Церовене).

На интернет страницата на Изпълнителната агенция за борба с градушките може да бъде наблюдавана метеорологична информация на база радарна отражаемост.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24