Световни лидери в областта на ядрената енергетика заявиха интерес за участие в проекта АЕЦ „Белене”

13 компании са заявили желание да участват в конкурса за изграждане на атомната електроцентрала „Белене”. Седем от тях имат интерес да участват като стратегически инвеститор за изграждането на централата. Кандидатстват китайски, корейски, руски, български и германски дружества.

Заявленията се разделят на 3 категории – стратегически инвеститори, участие чрез закупуване на оборудване и изкупуване на електроенергия. Това стана ясно на пресконференция на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.IMG 7498

Процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“ беше публикувана на 22 май 2019 г. в Официален вестник на Европейския съюз. Чрез нея беше дадена и възможност за заявяване на интерес за придобиване на миноритарно участие в бъдещата проекта компания, както и/или за закупуване на електрическа енергия от бъдещата електроцентрала.

Две от заявките са за участие в проекта чрез доставка на оборудването и структурата по осигуряване на финансиране и 4 са заявленията, които предвиждат придобиване на миноритарен дял и закупуване на електрическа енергия.

В срок от 90 дни работна група с представители от Министерството на енергетиката, „Български енергиен холдинг“ ЕАД, „Национална електрическа компания“ ЕАД и „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД ще изготви списък на фирмите, заявили интерес за участие в проекта АЕЦ „Белене“ като стратегически инвеститори – обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Българската страна ще участва в проекта чрез „Национална електрическа компания” (НЕК) и чрез своите активи, като участието ще представлява блокираща квота около 34%, която да оказва влияние върху важните решения, свързани с проекта. В момента тече процедура за прелицензиране на НЕК, след което ще има яснота с какви материални и нематериални активи ще влезе държавата в проекта. Комисията, която ще прави оценка на офертите, ще бъде ръководена от Жаклин Коен от НЕК и в състава ѝ ще влизат юристи и икономисти.

7 са компаниите, заявили интерес да участват като стратегически инвеститор в проекта. Това са:

  • руската държавна корпорация „Росатом“ чрез компанията „Атоменергопром“
  • Китайската национална ядрена корпорация (CNNC)
  • Корейската хидро-атомна корпорация Korea Hydro & Nuclear Power Co.
  • регистрирана в Германия компания „Бектрон – Лиаз - Техническо инженерство”
  • консорциум „АЕЦ Белене“, в който влизат фирми, за които се твърди, че са свързани с Христо Ковачки: „Атоменергоремонт“ АД, търговецът на електроенергия и енергоносители „Гранд Енерджи дистрибюшън“ ЕООД, „ТЕЦ Марица 3“ АД - Димитровград и други
  • консорциум „Атомна електроцентрала Белене 2019“, в който влизат чешката компания „Витковице хеви машинъри“ и българска фирма
  • регистрираната в България компания „ИПК и УП“ ЕООД. Тя е със седалище в Козлодуй, регистрирана е през 2015 г. и е собственост на украинския гражданин Петро Безпалчук.

Получени са две заявления за участие в проекта чрез доставка на оборудване и финансиране. Френската компания „Фраматом” е заявила желание при структурирането на финансирането на проекта и доставката на системите за безопасност – електрически системи, системи за оборудване и контрол, отоплителна, вентилационна и климатични системи. Американската компания „Дженерал Електрик” също е заявила желание за участие при структурирането на финансирането на проекта. Тя има намерение да участва и като потенциален проектант и доставчик на различни пакети – основното оборудване на турбинна зала, компресорите, трансформаторите и друго електрическо евакуационно оборудване.

Процедурата е гъвкава и дава възможност на избрания стратегически инвеститор да води разговори с компаниите, заявили миноритарно участие в проекта или интерес за закупуване на електрическа енергия. Заявен е интерес от страна на Република Северна Македония за придобиването на миноритарен дял в проектната компания, както и заявление за изкупуване на електрическа енергия от АЕЦ „Белене“. В момента е в ход съгласувателна процедура във връзка със заявлението. Интерес за миноритарно участие в ядрената централа постъпиха и от българските компании - близките до Христо Ковачки „Атоменергоремонт“ АД и „Гранд енерджи дистрибюшън“ ЕООД. Заявления за изкупуване на енергия са подадени от „Гранд енерджи дистрибюшън“ ЕООД и от „Юропиан тред оф енерджи“ АД.

Теменужка Петкова посочи също, че на този етап не се предвижда включване на чуждестранен консултант за проекта. Министърът допълни също, че процедурата не е по обществени поръчки и не се предвижда обжалване, но всеки има право на заяви претенции.

В условията към потенциалните инвеститори е записано, че проектът трябва да се осъществи на изцяло пазарен принцип – без договори за задължително изкупуване на енергията от българската държава, без преференциални цени за изкупуване на електрическата енергия, без договори за разлика, без предоставяне на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията.

Определеният срок за избор на стратегически инвеститори за изпълнението на проекта „Белене“ е една година. Минималната инвестиция, нужна за завършването на „Белене“, ще бъде 10 милиарда евро. Цената на електроенергията ще е поне 2 пъти по-висока от сегашната средна цена на енергийния микс за България, коментират експертите.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24