Можете да проверите точно какви лични данни са разпространени след пробива в НАП

Вече е достъпно приложението, чрез което всеки гражданин може да разбере какви негови лични данни са били неправомерно разпространени, вследствие на хакерската атака през юли. Електронната услугата е качена в специално разработен сайт, чрез който НАП ще продължи да информира засегнатите лица.

Справка можете да получите по следните начини:

• По електронен път - достъпът до автоматичната електронна справка за клиенти се осъществява на адрес - https://check.nra.bg. Справката е достъпна с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от Националната агенция за приходите, или с електронен подпис. Справка с електронен подпис може да бъде направена само за физическо лице, което е посочено като титуляр или автор в електронния подпис и в него се съдържа единен граждански номер.check nra

• В офис на Националната агенция за приходите – справка може да бъде направена във всеки един офис на Националната агенция за приходите. Услугата се предоставя след идентифициране с документ за самоличност. В случаите, в които желаете справка за друго лице, е необходимо да предоставите пълномощно.

• По телефона – българските граждани, които не разполагат с персонален идентификационен код и квалифициран електронен подпис, живеят дългосрочно в чужбина и нямат възможност да посетят офис на Националната агенция за приходите, могат да получат информация на телефонния номер за връзка с Националната агенция за приходите от чужбина +359298596801. След свързване, експерт от агенцията ще Ви зададе контролни въпроси с цел идентификация и предоставяне на нужната Ви информация.

Обща информация за чуждестранните лица е публикувана в английската версия на създадения по темата сайт: https://check.nra.bg/.

Чуждестранните лица, за които има разпространени лични данни, ще бъдат уведомени от данъчната си администрация.

Новата надградена услуга, предоставяща информация за неправомерно достъпените и незаконно разпространени лични данни, замества съществуващата досега проверка, която се извършваше с ЕГН и телефонен номер.

Трябва ли да сменим личните си карти след хакерската атака срещу Националната агенция за приходите?

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема