Как да разберете дали сте засегнати от скорошната атака срещу Facebook?

Facebook обяви, че близо 50 милиона акаунта са били достъпни за хакери след тяхна атака срещу социалната мрежа в края на септември 2018 г. Facebook създаде инструмент, който ви информира, ако сте били засегнати от пробива.

Хакерите са използвали дупка в сигурност, налична при функцията Преглед на профила. За някого може и да е комично, че функцията е предназначена да помогне да защитите поверителността си, но се оказало, че точно там е имало сериозна програмна грешка, която разрешава временно влизане в системата от името на друг потребител. Злонамерени хакери лесно са разбрали как да събират информация на едро, използвайки този пробив.

Звената по защита на Facebook, обявиха, че са направили пълна проверка и дори намалиха числото (50 милиона), обявено първоначално, на 30 милиона акаунта, чиито данни са изнесени.  За 15 милиона от тези хора хакерите успяха да получат телефонен номер, имейл адрес или и двете. А за още 14 милиона души хакерите успяха да получат много повече информация, като потребителско име, пол, статус на връзката, религия, рожден ден и много друга информация, включително и нещата, които са търсили.

Можете да проверите дали сте били засегнати, като посетите страница в Помощния център на Facebook (не е налична на български език). Адресът е: https://www.facebook.com/help/2687943754764396 - превъртите до дъното, където ще видите известие, което казва дали сте жертва на изтичането на информация. Ако не е имало неправомерен достъп до профила ви, ще видите следния текст:

fb

Защо това трябва да ме интересува?

Хакерските пробиви не са безцелни и не се правят „за спорта”. Данни, които се намират в профилите на хората с социалните мрежи се използват много често, за да се налучкат пароли и отговори на въпроси, свързани със сигурността. Целта е тези данни да се ползват за отваряне на други ваши профили, свързани с лична и финансова информация. Използват се и за изнудване и заплахи с искане да платите, за да не бъде използвана придобита информация срещу вас.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Най-четеното от последните дни