Фейсбук

Как да направим Фейсбук защитен и по-малко досаден?

Лесно е да изтриете една конкретна публикация във Facebook, но настройките на сайта не предлагат начин за изтриване на група от публикации. Решение обаче има и за него е нужно да инсталирате разширение на браузъра.

За някои хора Facebook не е най-доброто място в интернет, но работата им или навиците им не им позволяват да се откажат от социалната мрежа. Случаят с Cambridge Analytica и използването на лични данни е само поредният пример от март 2018 г., който накара някои хора да преоценяват начина, по който Facebook се намесва в живота им. Това не е повод да спрете изобщо ползването на Facebook и да се откажете завинаги. Все пак мнозина намират някаква полза от мрежата – ползвате я в работата си; участвате в групи, чиито теми са важни за вас; пишете на роднини и приятели; или само губите време, като понякога се забавлявате.

При това трябва да се знае, че в случая с Cambridge Analytica изобщо нямаше нелигитимно действие и нарушение в правилата за работа с данните на потребителите. Всичко, което се събира, е разрешено от Общите условия на Facebook и всеки е дал съгласието си за това, за до ползва социалната мрежа.

И независимо каква е конкретната причина да сте във Facebook, е възможно да сте оставили неудобни и съмнителни постове и коментари или прекалено лични снимки. А също и такива, които вече не са актуални и по някаква причина вече считате, че не трябва да са там.

Social Book Post ManagerАко използвате Facebook от години, ще е нужно доста време, за да изтриете всяка публикация поотделно. Може да разгледате функцията "На този ден" и така да изтриете стари публикации, които вече не харесвате или да промените правата кой да вижда стария пост – но пак едно по едно. Ако наистина търсите бърз начин, ще се наложи да добавите разширение на браузъра.

Предупреждение! Разширенията на браузъра нарушават поверителността на действията ви в интернет. Но ако не харесвате миналото си във Facebook – това е разумният начин да го промените лесно. А след това премахнете и разширението, след като извършите нужното с него. Такова разширение е Social Book Post Manager и работи за браузъра Google Chrome (налично е за инсталиране чрез уеб магазина на Google, аналогично на начина, по който инсталирате приложение на телефон с Андроид). Няма да намерите аналогично разширение за Firefox или Safari, което да работи толкова лесно, така че дори и да не сте потребител на Chrome, вероятно е най-добре временно да инсталирате този браузър, ако целта е редакция на съдържанието във Facebook профил.

Разширението Social Book Post Manager има настройки, които дават различни възможности за действие. Можете да изберете всички съобщения от конкретна година, или само от даден месец от нея. Възможно е да селектирате по конкретна ключова дума или всичко без определена дума. Имате възможност да прегледате кои публикации ще бъдат изтрити, преди това да бъде направено. Внимание! Изтритите публикации не могат да бъдат възстановени от потребителя. Обърнете внимание, че промените са свързани с активния филтър, избран от потребителя (в дясно на страницата, под реда за търсене). Това позволява да обработвате (да изтриете или да скриете) конкретни елементи от дейността си във Facebook, например коментари; харесвания; снимки, на които сте отбелязани...

Съществува мнение, което не е официално потвърдено, че като потребител реално не можете да изтриете собствената си информация от сървърите на Facebook. Информацията си остава там, заявката за изтриването ѝ води само до това, че не се вижда в профила ви, т.е. маркирана е като "изтрита", но се запазва в базата от данни.

Social Book Post Manager confirmМоже да прегледате и да премахнете отметките от всички публикации, които искате да запазите. За крайното действие се изисква потвърждение (Confirm).

Приложението позволява да се направи архив на публикациите, като за това се използва системата на сайта и се минава през въвеждане на парола и известяваме чрез имейл.

archive facebookСкоростта на Social Book Post Manager зависи от обема в профила ви и конкретно от това колко поста обработвате, но също и от мощността на компютъра и от качеството на връзката с интернет. На по-бърз компютър с добра интернет връзка можете да използвате по-висока скорост.

Отново споменавам, че и инсталирането на това приложение в браузъра сте му дали и права да чете и обработва цялата информация в профила, в който влезете чрез конкретния браузър.

Добре е да разгледате и кои други добавки и приложения са упълномощени да правят всичко, което си поискат и с което със сигурност сте се съгласили някога. 

В профила си във Facebook, кликнете върху стрелката, насочена надолу в горния десен ъгъл, и след това върху опцията Настройки. Разгледайте категорията Приложения (менюто в дясно) и конкретно: Приложения, сайтове и приставки и Приложения, ползвани от другите.

Трябва да знаете, че много сайтове и услуги използват Facebook за проверка на влизанията. Ако я изключите напълно, няма да можете да влезете чрез профила си ако това е обичайният начин да ползвате сайт или услуга. Но може да деактивирате и премахнете всичко, което е нежелано. За някои по-добрият вариант е да ограничите данните, които могат да получат трети страни от приложенията, които използват приятелите ви. За да направите това, кликнете върху бутона Редактиране в секцията Приложения, ползвани от другите. Точно тези данни са ползвали съвсем легално от Cambridge Analytica. А това са доста лични неща:facebook stop

  • Биография
  • Публикации в дневника ми
  • Дата на раждане
  • Роден град
  • Семейство и взаимоотношения
  • Местожителство
  • Интересува се от
  • Образование и работа
  • Религиозни и политически възгледи
  • Дейности, интереси и нещата, които харесвам.

За да спрете приятелите си по невнимание или тяхно незнание да споделят всички тези неща за вас, изключете всички опции и след това кликнете върху бутона Запазване. Ако виждате, че те са включени, вероятно десетки приложения вече притежават вашите данни, но това не е причина да не се защитите от бъдещи проблеми.

Представеното по-горе има отношение към сигурността ви в социалната мрежа и с опазването на лични данни или информация, която считате, че не трябва да се свързва с вашето име и личност. Ако обаче, че Facebook досажда с неподходящо съдържание, което се появява в потока ви, можете да промените това. Горе в дясно на конкретния досаден пост има икона с три точки, които отварят падащо меню. Направете нужния избор, за да подобрите присъствието си в мрежата. 

www.infoz.bg  Илко Груев | www.infoz.bg