AI личности влезат във Фейсбук

Американската компания Meta планира да интегрира базирани на изкуствен интелект решения в своите услуги, включително в социалните мрежи Facebook и Instagram. Според някои очаквания тези нововъведения могат да се появят още през септември 2023 г. и значително да повлияят на взаимодействието на потребителите с тези платформи. Планира се вграждане на „AI личности“ (интелигентни чатботове), които ще имат собствени характеристики, като имитират уникални личности, включително познати и от историята хора. 

ai meta facebook

Целта е да се комбинира личностно изживяване с полезност, като се взаимодейства с потребителите, които имат различни стилове и предпочитания при използването на социалните мрежи.

Тази иновация е провокирана от визията на главния изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг да вгради „AI личности“ в продуктите на компанията. Той вече обяви създаването на нова продуктова група, посветена на генеративния изкуствен интелект през февруари 2023 г. Тези ботове ще помагат на потребителите по различни начини. Фокусът е върху разработването на нови възможности чрез текст, изображения и видео и подобряване на взаимодействието в приложения като WhatsApp, Messenger и Instagram. Ранни индикации за функция „чат с AI“ в приложението Instagram вече са забелязани. Предполага се, че тази функция ще може да отговаря на въпроси и да предлага съвети, всички в различни стилове на 30 различни AI личности. Чатботът може също да улесни потребителите при съставянето на персонални съобщения.

Промяната може да повиши конкурентната позиция на Meta. Чатботовете с изкуствен интелект могат да увеличат ангажираността на платформи като Facebook и Instagram, помагайки на Meta да задържи позициите си срещу конкуренти като TikTok. Едновременно с това, това може да послужи като демонстрация на уменията на Meta в областта на изкуствения интелект, поставяйки я в пряка конкуренция с услуги като тези на OpenAI, поддържан от Microsoft, и Bard на Google.

Тези разработки са изградени върху собствения голям езиков модел LLaMA на Meta. Очаква се подробни планове относно инициативите на Meta за AI да бъдат разкрити на събитието за разработчици Connect през септември.

Заедно с това базираните на изкуствен интелект чатботове ще могат не само да взаимодействат с потребителите, те ще се превърнат и в основни събирачи на данни за потребителските интереси, подобрявайки възможностите за насочване на реклами.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми: