Старозагорски ученици се обучават на безопасност в интернет

Онлайн тормозът и другите опасности, които крие интернет, обсъдиха участниците по време на първата лекция от съвместната инициатива "Безопасност на децата в интернет" на Община Стара Загора и Районния съд.

На нея присъстваха ученици, педагогически съветници, психолози, родители.

„Радвам се на това многолюдно присъствие на ученици в залата. Уверена съм, че темата е интересна за много хора, отдавна наболяла. Надявам се, че ще занесете нашите послания на родителите си, за да знаят как да ви предпазят от опасностите в интернет” - каза в началото на срещата зам.-кметът Иванка Сотирова.

Иванка Сотирова, Стефан Чертоянов и Милена КолеваМилена Колева, председател на Районен съд - Стара Загора, разказа за инициативите, свързани с обогатяването на правната култура на подрастващите. „Работим с три старозагорски училища за безопасността във Фейсбук, интересът е изключително голям и това ни провокира да потърсим съдействието на Общината, за да могат повече ученици да участват в дискусиите” - обясни съдия Колева.

Презентация на тема „Опасностите в интернет”, представи Стефан Чертоянов, системен администратор в съда. Той обясни какво означават и как действат вирусите, онлайн торомозът, кражбата на самоличност и кражбата на лични данни, изнудването, проследяването , фишинг атаките и детската порнография.

Беше представен и филм на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП), който разказва как се стига до изнудване във Фейсбук и до разпространяване на детска порнография. „Според статистиката всяко четвърто дете е било жертва на онлайн тормоз” - информира Чертоянов.

От лекцията стана ясно още, че жаждата за повече лайкове води до зависимост, както и че сърфиращите сами трябва да определят границата между реалния и виртуалния си свят. Чертоянов посъветва учениците, когато се почувстват атакувани, особено и с изнудване, да ползват страницата на ГДБОП, където могат анонимно да разкажат проблема си. Той обеща още да бъде направен специален имейл на интернет страницата на Районен съд и на Фейсбук страницата му, където могат да се изпращат въпроси и да се споделят проблеми.

Учениците се интересуваха как се разпознава фалшив профил, как могат да определят кой е този, който търси приятелството им и др.

Доц. Емил Славов, родител и член на училищно настоятелство, попита защо социалните мрежи не позволяват създаването само на един профил, а можеш да си направиш колкото искаш. Той предложи още инициативата да влезе в училище чрез часовете на класа. Стефан Чертоянов обясни, че идеята е за повече срещи с ученици и на по-специфични теми.

www.infoz.bg  www.infoz.bg (Снимки: Община - Стара Загора)

Теми: