Интернет зомбита завладяват света

Днес, когато развитието на технологиите напредва буквално с всяка изминала секунда, животът на голяма част от хората е зависим от мобилни устройства и от интернет. А тъжната равносметка е, че децата прекарват над 90% от свободното си време вкъщи, сами, захласнати от телевизионните и компютърните екрани.

Игрите пред блока и разходките сред природата от своя страна отдавна не са част от представата на съвременните хлапета за забавление и добре прекарана почивка.

Тъкмо като своеобразен бунт срещу застояването на децата пред телевизора е замислен проектът на Дона Стивънс, наречен недвусмислено Idiot Box (от англ: “Идиотска кутия”). Чрез внушителните си фотографии тя задава важни въпроси, чиито отговори ние, погълнати от забързаното си ежедневие, отдавна сме забравили. А именно - дали лесното всъщност е правилното? До какво може да доведе нехайсството и незаинтересоваността на родителите към техните деца, към цялото новото поколение? И даваме ли си сметка, че отглеждаме зомбита?

“Idiot Box разглежда “тъмната страна” на технологиите. За целта заснех деца, които не просто гледат телевизия, а буквално са попаднали в плен на екрана. Хлапетата са на възраст между 3 и 4 годинки и са мои съседчета от Бруклин” - споделя американката, изтъквайки, че снимките са правени в реално време, без децата дори да забележат това.

Снимки

“Надявам се, че фотографиите ще събудят заспалото ни съзнание и ще предизвикат диалог относно ролята на съвременните технологии в живота на децата” - допълва Дона Стивънс в своя блог. И чрез интернет тя напомня, че това, което, всички трябва да направим, е да общуваме с децата си, да ги провокираме да задават въпроси и винаги да намираме време да им отговаряме. Защото любопитството и критичното мислене са единственото лечение на диагнозата “интернет зомби”.

infoz autor Гергана Няголова | www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24