Кеймбридж Аналитик има вашата Facebook информация

Как да проверите дали Кеймбридж Аналитик има вашата Facebook информация

Медийният шум, свързан със споделените лични данни от Кеймбридж Аналитик (Cambridge Analytica), логично води и до въпроса: Дали аз съм в групата на потърпевшите? А вече стана известно, че данни на десетки хиляди българи също са придобити без знанието им.

Шефът на Facebook Марк Зукърбърг пое лично отговорност за това, което става в социалната мрежа, включително и за изтичането на данните, което се цитира през последните дни. Той беше изслушан от Сената на САЩ. "Това беше моя грешка и аз се извинявам!" - каза Марк Зукърбърг.

Facebook предложи и бърза проверка, чрез която всеки може да види дали негови данни са взети и ползвани от Кеймбридж Аналитик. Проверката става чрез страница във Facebook. Първо трябва да влезете в системата. Там има поле озаглавено Информацията ми споделена ли е? и анализът е свързан с конкретен акаунт на потребител.
Ако под въпроса четете:
"На базата на наличните ни записи нито вие, нито приятелите ви сте влизали в "This Is Your Digital Life" (Това е вашият дигитален живот).
Като резултат не изглежда информацията ви във Facebook да е била споделена с Cambridge Analytica от "This Is Your Digital Life" (Това е вашият дигитален живот)." - това означава, че ваша информация не е част от конкретния случай с Кеймбридж Аналитик.

Cambridge Analytica взе данни от потребители, които са ползвали "забавен" тест за личността, наречен "Това е вашият дигитален живот". Те също така са получили достъп и до информация за приятелите на хората, които са отворили този тест. Това означава, че дори и да не сте виждали проблемния тест, е възможно да сте засегнат от изтичането на данни.

Нищо не може да направите ако Cambridge Analytica има вашите данни - стореното, сторено. Трябва обаче да знаете, че това е само един конкретен пример. И аналогичните случаи са десетки. До скоро много игри и приложения на Facebook са имали широк достъп до вашите лични данни и да тези на вашите приятели. Например една откровено глупава игра (Cow Clicker) случайно или не придоби огромен куп данни. Цялата тази информация най-често се съхранява на сървъри извън контрола на Facebook, което означава, че администраторите на мрежата не могат да я изтрият, дори и да искат.

Не можете да промените случилото се в миналото, но можете да защитите информацията си днес. Препоръката е да проверите разрешенията, които ползвате във Facebook и да изчистите всичко, което не е нужно или съмнително.


„Това е един изкуствено създаден скандал. Реално Facebook нямат почти никаква вина в ситуацията. Става въпрос за апликация, която не е разработена от тях – нарича се „This is Your Digital Life”. Чрез нея 270-280 хиляди потребители на Facebook са си дали абсолютно доброволно личните данни – осигурили са възможно най-пълния достъп, като са попълвали и политическите си виждания. И създателите на тази програма са дали информацията на компанията Cambridge Analytica , която започва да ги използва, за да повлияe на изборите в САЩ" - коментира Росен Генчев, изпълнителен директор на компанията BioSeek.

Решение може да се търси чрез регулации от типа на приетата за Европа GDPR (General Data Protection Regulation), която още не е влязла в сила. В основата ѝ е залегнала идеята, че всеки който ползва лични данни трябва да кажете на потребителя за какво ще използват неговите данни и потребителят да реши да приеме или да откаже, а също така да има възможност да изтрие профила си.

Вижте също:

Как да направим Фейсбук защитен и по-малко досаден?

Как да проверите какво знае Facebook за вас?
Изслушването на Марк Зукербърг пред Сената на САЩwww.infoz.bg  www.infoz.bg