▶️ Министър Ангелов: Ваксинационният процес е мой приоритет

„От днес до деня, в който бъде имунизиран и последният български гражданин, заявил желание да получи ваксина срещу ковид-19, мой приоритет, като лекар и министър, е ваксинационният процес – заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

С организацията и логистиката на имунизационната кампания са ангажирани хиляди хора и тя ще се случи, въпреки недоверието и въпреки разпространяваната невярна информация за ваксините. Ако в края на миналата година говорихме, че 2021 г. ще бъде годината на надеждата, то тази надежда е ваксината и тя е в нашите ръце. Единствено тя ще ни върне спокойствието и свободата, които пандемията ни отне.“– каза министърът.

Костадин Ангелов съобщи, че се обсъждат различни варианти за ускоряването на ваксинацията, един от които е стартирането и на четвърта фаза от Националния ваксинационен план, която обхваща гражданите над 65-годишна възраст и хората с хронични заболявания. На Българския лекарски съюз и на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари вече са предоставени препоръките за приложение на ваксината срещу ковид-19, изготвени от експертните съвети към министъра на здравеопазването. „Личните лекари вече са въоръжени с отговорите на всички питания, които зададоха. Ако колегите имат допълнителни въпроси, ще дадем разяснение отново“, уточни проф. Ангелов.

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов коментира, че въпреки създадената отлична организация, голям процент от заявилите желание да бъда имунизирани не се явяват в пунктовете в уречения ден. Като пример той посочи, че „Пирогов“ разполага с 5 ваксинационни пункта и възможност за осигуряване на два допълнителни мобилни екипа, но от записани само за един ден 170 души за ваксина, на място са дошли едва 50.

Здравният министър подчерта, че въпреки повишените нива на заболеваемост, не е отчетен натиск върху лечебните заведения. На този етап не се налага въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки и на всеки 12 часа продължава да се извършва мониторинг на ситуацията по над 22 показателя. При достигане на заболеваемост за страната от 200 на 100 хил. души население може да се говори за въвеждането на нови мерки, припомни проф. Ангелов.

kunchev

За последните 14 дни заболеваемостта в страната е 127,4 на 100 хил. души население, което нарежда България на 25-о място в Европейския съюз. Смъртността е 7,3 на 100 хил. души население, като по този показател сме на 15-о място в Европейския съюз, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Министър Ангелов заяви, че медицинският протокол за провеждане на изборите вече е изготвен, отразени са бележките на Централната избирателна комисия и, след окончателното му утвърждаване, ще бъде представен публично.

Пресконференция на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и Националния оперативен щаб, 18-02-2021

vaccive Oxford University AstraZeneca COVID 19

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема