министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на посещението си в Стара Загора

Двама пациенти в Стара Загора, заразени с коронавирус, са в тежко състояние

„Впечатлен съм от стройната организация и координация между всички структури на територията на област Стара Загора – Регионалната здравна инспекция, болници, полиция, всички, които са ангажирани в борбата с коронавируса“. Това заяви пред медии министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на посещението си в Стара Загора.

Проф. Костадин Ангелов посети Стара Загора проведе няколко срещи – с ръководители на болнични заведения и на здравни структури от региона, с екипа на Регионалната здравна инспекция, с членове на областния кризисен щаб. Запозна се на място и с дейностите в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“.

Проф. Ангелов посочи, че от началото на епидемията в област Стара Загора са установени 422 положителни случая на заразата, от които активни са 165, а починалите хора са 18. Към днешна дата 17 са хоспитализираните пациенти, като всички те са настанени в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. Двама от тях са в интензивно отделение и са сложени на апаратна вентилация. В областната болница има създадена готовност за разкриване на допълнително 143 легла, а при по-голям натиск върху системата и допълнително още 40 легла.

Здравният министър обясни, че освен Университетска болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ има още две лечебни заведения на територията на областта, които са определени да провеждат лечението на пациенти с COVID-19 – това са многопрофилната болница в Казанлък и многопрофилната болница „Тракия“. При по-голямо натоварване на системата е създадена възможност и други лечебни заведения, разположени на територията на областта, да приемат пациенти с коронавирусна инфекция, стана ясно още от думите на проф. Ангелов.

„По време на срещата ми с областния кризисен щаб разговаряхме с представители на Тракийския университет относно откриването на новата академична учебна година и обучението на студентите по медицина. Моето мнение е, че тя трябва да започне присъствено, защото медицина не се учи по електронен път. За да можем да създадем един подготвен лекар, той трябва да работи пряко с пациентите си, да комуникира с тях и да може да извършва всички необходими манипулации, което няма как да се случи дистанционно“, коментира здравният министър.

Министърът категорично заяви, че не се планира промяна на противоепидемичните мерки, защото нищо не налага затягането им с въвеждане на забрани и допълнителни мероприятия.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов заяви също, че ваксината срещу COVID-19 за всички българските граждани ще бъде безплатна и ще се прилага само след като е категорично доказано, че е абсолютно безопасна за хората. Няма да бъде задължителна, а ще се поставя доброволно, по желание.

Poseshtenie ministyr Angelov Stara Zagora 28 08 5

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема