среща с ръководители на болнични заведения и на здравни структури от региона, която се проведе в Университетската болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович“

Ваксината срещу коронавирус в България ще бъде безплатна и доброволна

Ваксината срещу COVID-19 за всички българските граждани ще бъде безплатна, обяви в Стара Загора министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Ваксината ще се прилага само след като е категорично доказано, че е абсолютно безопасна за хората. Няма да бъде задължителна, уточни министър Ангелов.

Министърът уточни това пред журналисти, след среща с ръководители на болнични заведения и на здравни структури от региона, която се проведе в Университетската болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович“.

Няма повод за притеснения и не се планира ваксината да бъде включена в задължителни имунизационни календари и ще се поставя само по желание, доброволно. Има разчети кои са уязвимите групи от хора, които са най-застрашени от коронавируса – това са хората над 65-годишна възраст и хората с хронични заболявания и медиците, които работят на първа линия. Броят на тези хора не е малък, те са над 2 милиона души и България е заявила доставка на нужните квоти – от 2,3 млн. броя ваксини.

Ваксината ще се осигури и ще се прилага, след като издържи всички изпитания и бъде регистрирана в Европейската агенция по лекарствата. Министърът не се ангажирам да предвиди кога ще се случи това.

В края на другата седмица ще се проведе видеоконферентна връзка между всички здравни министри от държавите в Европейския съюз и на нея ще бъдат коментирани всички възникнали въпроси и притеснения ако съществуват такива и ще се приемат механизми за осигуряването на ваксината.

„В България не се изпитва ваксина срещу коронавируса и няма да се изпитва върху никакви хора“ – заяви министър Ангелов. Не са постъпвали документи в тази посока в Изпълнителната агенция по лекарствата и няма издадени разрешения. Всяко едно изпитване на медикамент има изключително строг регламент на протичане. Преминава се през етични комисии, които ги одобряват, следва одобрение на протоколите също от комисия в Министерството на здравеопазването и се преминава през три фази на изпитване. В България такива дейности не са започнали дори на идейно ниво, уточни министър Костадин Ангелов.

 

www.infoz.bg  Илко Груев | www.infoz.bg