Коронавирус

▶ Затварят училища, детски градини и ясли, ресторанти и всички нехранителни магазини

Извънредната епидемична обстановка се удължава до края на март 2021 г. Нужно е да предприемем нови мерки – заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерски съвет. Заедно с експерти той е предложил на министър-председателя Бойко Борисов те да влязат в сила от петък, 27 ноември 2020 г.

Преди въвеждането им мерките ще бъдат обсъдени на заседание на Министерския съвет. Предложих удължаване на срока на обявената извънредна епидемична обстановка с 4 месеца – до края на март 2021 година, съобщи проф. Ангелов. И още:

  • Второ – преустановяване на присъствените занятия, практики, стажове и други във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности и занимания по интереси.
  • Трето – преустановяване на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, културни и други развлекателни мероприятия, включително частно организирани тържества.
  • Четвърто – продължаване на забраната за посещения в дискотеки, пиано барове, нощни барове, бар-клубове.
  • Пето – преустановяване на работата на заведенията за хранене и развлечение: ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения, кафе-сладкарници, барове и др. Същите могат да работят само за доставки на храна по домовете.
  • Шесто – преустановяване на работата на всички нехранителни магазини, включително търговски и големи центрове от типа мол, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи и доставчици на платежни услуги.
  • Седмо – преустановява се провеждането и организирането на вътрешни и външни екскурзии. Няма ограничения в дейността на обществения транспорт.

Министерският съвет ще вземе решение по предложените от Националния оперативен щаб мерки за справяне с коронавируса на следващото си заседание. Предлаганите мерки ще бъдат обсъдени сектор по сектор по време на заседанието на кабинета, след което ще бъде взето конкретно решение за прилагането им, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

kostadin angelov

„Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим - заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. - Така всеки един от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете си. Време е да се обединим отново в името на живота. Дори да мислим различно, дори и да се страхуваме за доходите си, сме длъжни да направим това усилие, за да запазим нашите сънародници. Защото само живите и здравите хора могат да вдигнат една държава, в каквато и да е криза“, призова проф. Ангелов. Според него няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи.

Министърът на здравеопазването увери, че за Коледа ще се направи всичко възможно мерките да бъдат отслабени. Според него мерките трябва да дадат резултат най-рано след 8 дни. Очакванията на здравните власти са за подобрение на обстановката в рамките на 2 седмици.

Здравният министър беше категоричен, че КПП-та в областните градове няма да има. „Тази мярка е доказала своята неефективност във времето, особено при дифузно разпространение на болестта“, обясни проф. Ангелов.

В началото на срещата главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев даде разяснения във връзка с епидемичната обстановка в страната и Европа. „Регистрираната заболеваемост в България за изминалата седмица са докладвани 23 659 случая, което е нарастване на седмичния брой заболели, спрямо предходната седмица, със 102,07 %. 14-дневната заболяемост в България я нарежда на 11 място сред страните в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство с рекордната до момента заболяемост от 666,5 на 100 000. На регионално ниво имаме значителни различия. Продължава ръстът при лицата, приети за болнично лечение, като ежемесечно техният брой нараства с между 20 и 40 %. Нараства броят и на лицата, които се нуждаят от интензивно лечение, като към момента техният брой е 6,4 % от хоспитализираните и непрекъснато расте“, каза Кунчев.

„По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията към 23 ноември, 14-дневната заболеваемост от коронавирус вече надхвърля 250 на 100 000 в 86 % от държавите в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство. Има само 4 страни, които са изключение и са под тази цифра: Норвегия, Ирландия, Исландия и Финландия. Броят на заразените лица за този 14-дневен период в Европейския съюз е 2 милиона 842 649 лица, а броят на починалите за същия период е 49 264“, допълни той.

Над 2000 са болните колеги като 30% от тях са лекари, а 32% са медицинските сестри, съобщи и директорът на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Пирогов“ проф. Асен Балтов. 2216 души от болните са в София, от които 262-ма са в реанимации, уточни той. Болницата има изключително натоварен график. От 1 до 22 ноември са прегледани над 4400 пациенти в триажа на болницата, заяви още Балтов.

Пресконференция на министъра на здравеопазването, министъра на труда и социалната политика и министъра на икономиката, 25-11-2020

Пресконференция на министъра на здравеопазването и Националния оперативен щаб, 23-11-2020

www.infoz.bg  www.infoz.bg

 

Заповед на министъра на здравеопазването, 25-11-2020

Мобилната версия на браузъра не показва PDF файла. Можете да го свалите