Рим пее „Върви, народе възродени!“

„Върви, народе възродени!“ ще прозвучи на 23 май на площад „Св. Петър“ в столицата на Италия Рим. 320 деца, родители и учители от 17 българските училища в 7 държави на Европа ще изпеят химна на славянската писменост и култура. Събитието се организира по идея на първото българско неделно училище „Св. Иван Рилски“ в Мадрид от Асоциацията на българските училища в чужбина.

Върви народе възродени - РимПрограмата включва обиколка на българските следи в Рим, разказа един от участниците – Дарина Тонкова, създател и директор на българското училище в Линц, Австрия. Сред историческите забележителности са паметникът на Капитан Петко Войвода, на Иван Вазов и капелата на Новите мъченици на комунизма в църквата "Сан Бартоломео". Тя е посветена на католическите свещеници, пострадали от режима.

Поклонението пред гроба на Св. Кирил е предвидено за 24 май.

Кирил умира на 14 февруари 869 г. в Рим на 42 години. Погребан е в криптата на базиликата „Сан Клементе“ в мраморен саркофаг, който се намира отдясно на олтара и погребението на това място е направено по нареждане на папа Адриан II.

След пътуването, в българското училище в Лниц ще има творческа работилница за изработването на икони на Св. Кирил и Св. Методий. Българските ученици там вече са над 100. Обучението е безплатно, благодарение на финансовата помощ на българското Министерство на образованието и науката и на австрийски граждански и църковни организации.

infoz autor Анна Турлакова | www.infoz.bg

Споделете!

Светът

Американският президент Джоузеф Байдън обяви Съединените щати ще изтеглят всички свои войски от Афганистан до 11 септември 2021 г. В реч от Белия дом Байдън не обяви военна победа и изтъкна, че афганистанският конфликт става все по-маловажен за САЩ

* * *
Външните министри на Украйна, Литва, Латвия и Естония осъдиха военната ескалация от страна на Русия около Източна Украйна. Те призоваха Москва да намали напрежението в региона и да се върне към преговорите. Според украинския външен министър Дмитро Кулеба Русия заплашва Украйна с война и с унищожение на украинската държава. Външните министри на Литва, Латвия и Естония пристигнаха тази сутрин в Украйна, за да покажат солидарност с нея на фона на струпването на руски войски

* * *
Американското правителство обяви нови финансови санкции срещу Русия и експулсира десет руски дипломати в отговор на кибератаки и намеса в президентските избори в САЩ през 2020 г.

* * *
Японският премиер Йошихиде Суга ще стане първият чуждестранен лидер, разговарял на четири очи с американския президент Джоузеф Байдън. Срещата е на 16 април във Вашингтон, а дневният ред на разговорите доминиран от опасения, свързани с Китай

Най-четеното от последните дни