Рим пее „Върви, народе възродени!“

„Върви, народе възродени!“ ще прозвучи на 23 май на площад „Св. Петър“ в столицата на Италия Рим. 320 деца, родители и учители от 17 българските училища в 7 държави на Европа ще изпеят химна на славянската писменост и култура. Събитието се организира по идея на първото българско неделно училище „Св. Иван Рилски“ в Мадрид от Асоциацията на българските училища в чужбина.

Върви народе възродени - РимПрограмата включва обиколка на българските следи в Рим, разказа един от участниците – Дарина Тонкова, създател и директор на българското училище в Линц, Австрия. Сред историческите забележителности са паметникът на Капитан Петко Войвода, на Иван Вазов и капелата на Новите мъченици на комунизма в църквата "Сан Бартоломео". Тя е посветена на католическите свещеници, пострадали от режима.

Поклонението пред гроба на Св. Кирил е предвидено за 24 май.

Кирил умира на 14 февруари 869 г. в Рим на 42 години. Погребан е в криптата на базиликата „Сан Клементе“ в мраморен саркофаг, който се намира отдясно на олтара и погребението на това място е направено по нареждане на папа Адриан II.

След пътуването, в българското училище в Лниц ще има творческа работилница за изработването на икони на Св. Кирил и Св. Методий. Българските ученици там вече са над 100. Обучението е безплатно, благодарение на финансовата помощ на българското Министерство на образованието и науката и на австрийски граждански и църковни организации.

infoz autor Анна Турлакова | www.infoz.bg

Споделете!