В Президентството ще бъде изложен най-старият препис на "История славянобългарска"

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, президентската институция ще отвори врати за граждани за четвърта поредна година. По повод празника в сградата на президентството ще бъде изложен най-старият препис на „История славянобългарска“ – Котленският препис, изготвен от Софроний Врачански преди 250 години в Котел. Ценната реликва е от фонда на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

В Гербовата зала на „Дондуков“ 2 гостите на институцията ще могат да видят книгата „Часословец“, отпечатана от първия български печатар Яков Крайков във Венеция през 1566 г., „Стематография“ на Христофор Жефарович, издадена във Виена през 1741 г., както и Периодическото повсемесечно списание „Любословие“, издавано в Смирна през 1844-1846 г. Списанието поставя началото на българския периодичен печат.

Сред експонатите на изложбата са още завещанията на Иван Н. Денкоглу от 1860 г. и на Евлогий Георгиев от 1882 г., с което големият родолюбец дарява 6 млн. златни лева за построяване и поддържане на сграда на Висше училище в Княжество България. Ще бъдат изложени първият Проектозакон за отваряне на Висше училище в София от 1888 г., а също така актове за разкриване на първите български следосвобожденски образователни институции. Експонатите са от фонда на Централния държавен архив.

prezidentstvoПосетителите на Президентството ще имат възможност да се запознаят и с Рапорта на йеромонах Неофит, председател на Българската църковна община в Солун, до екзарх Йосиф за тържественото отпразнуване на Деня на светите братя Кирил и Методий, от 12 май 1904 г. Експозицията включва още оригинални документи, учебни помагала и пособия, използвани в българските училища по време на Възраждането и в първите десетилетия след създаването на Третата българска държава.

От 10:00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Росен Плевнелиев ще посрещне лично първите посетители на „Дондуков“ 2. До 16:00 часа вратите на Администрацията на президента ще бъдат отворени за граждани. По традиция гостите на институцията ще могат да разгледат и връчваните от Президента на Републиката висши държавни отличия.

В 10:30 часа президентът Росен Плевнелиев ще се включи в традиционното шествие за 24 май, което ще тръгне от площада пред Президентството.

В 11:00 часа пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в столицата държавният глава ще вземе участие в официалната церемония, с която ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Президентът ще положи венец пред монумента на светите братя и ще произнесе слово.

От 18:30 часа в Националния исторически музей президентът Росен Плевнелиев дава традиционния прием за 24 май, за който са поканени изявени дейци на просветата и културата, общественици, представители на институциите, дипломати, медии.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на прессекретариата на Президента на Република България)

Споделете!

На подобна тема