Как е създадена и как работи новата ваксина срещу коронавируса?

Информация за това как са създадени и как работят ваксините срещу COVID-19 дава в интервю проф. Юън Ашли (Euan A. Ashley), доктор по медицина и генетика в Университета в Станфорд. Професорът обяснява популярно какъв е революционният принцип при създаването на ваксината, какво е действието им и как реагира организмът човека след ваксинирането.  

coronavirus vaccines

Въпрос: Това е нов тип ваксина и за някои хора е плашеща, защото не я разбират. И защото беше създадена необичайно бързо. Бихте ли обяснили по-просто за какво става въпрос?

Euan Ashley

Проф. Ашли: Геномът на вируса беше направен публичен от Здравното министерство на Китай през януари 2020 г. Геномът, това е РНК-то (рибонуклеинова киселина) на вируса, това е съобщението. ДНК (дезоксирибонуклеинова киселина) е това, което познаваме и на което правим тестове, там е информацията, която се съдържа във всяка клетка на тялото ни. И така РНК е съобщението, което ние „превеждаме“ в протеини и протеинът е това, което извършва работата. Първите два вида ваксини са разработени от Moderna (американска биотехнологична компания със седалище в Кеймбридж, Масачузетс) и от BioNTech (германска биотехнологична компания, базирана в Майнц), която работи заедно с Pfizer („Файзър“, американска многонационална фармацевтична корпорация, една от най-големите фармацевтични компании в света). Това са иРНК ваксини (информационна РНК, mRNA – от ‘messenger’, на английски вестоносец). Става въпрос за невероятна технология, която дойде точно когато ни беше най-нужна, наистина в точното време.

Хората са чували, че най-краткият срок за разработка на ваксина преди това е бил около 4 години и това беше вярно. Може би хората се страхуват, че ние учените сме „хитрували“ и сме ускорили нещата за сметка на сигурността. Това не е така – в този случай работим с нова технология, съчетана с фокусиране върху един единствен проблем. Комбинацията с инвестиране на много пари доведе и до тези бързи резултати.

Процесът при обикновената ваксина е следният – взимате жив вирус и го размножавате, като след това го деактивирате, убивате – може с топлина или пък с формалдехид (метанал), за да спрете процеса на размножаването му в тялото. Така че имаме „мъртъв“ вирус, на който обаче всички части са все още налице. И той се инжектира в тялото на човека с ваксината. Обикновено така работят ваксините. При този метод, масовото производство не е много ефективено, отнема много време, особено ако говорим за напълно нов вирус и ваксина.

coronavirus vaccine

При казуса с коронавируса си зададохме въпроса: Защо да не използваме генома, вирусният код, който получихме през януари? Компаниите, които днес произвеждат ваксините, дори никога дори не са имали реалния вирус в лабораториите си. Те направиха ваксините от кода, получен чрез имейл от китайските учени. Невероятно! Така че те правят иРНК и я поставят в частица липид, капсула, която съдържа тази информационна РНК и се инжектира, както обикновено в човека. Тялото приема съобщението и си казва: „Знам какво трябва да направя, трябва да произведа протеин!“. Практически тялото само става фабрика за ваксината и започва да прави протеина на вируса. Тук е важно е да се разбере, че организмът на човека не произвежда самия вирус, не може да направи това. Но може да направи важния вирусен протеин, този който вирусът използва, за да нахлуе в клетките на човека. Тогава тялото ви реагира по следния начин: „Знам, че е това е произведено от мен, но на ми изглежда чуждо!“ и започва имунната реакция, т.е. защитата, следствие от всяка ваксина.

Това наистина е „магическа“ нова технология, която обаче е базирана на много солидна научна дейност, по която се разработи от десетилетия. Това ни позволи да създадем тези ваксини бързо. И тези ваксини ще ни спасят в днешната ситуация с пандемията. Трябва да продължим да носим маски и да спазваме физическа дистанция, всички необходими мерки може би ще се запазят през по-голямата част от 2021 г., но от март – април нататък, с ваксинирането на все повече хора, ще започнем да се връщаме към нормален живот. Мисля че всички очакваме това!

Въпрос: Вие и Вашият екип ще се ваксинирате ли?

Проф. Ашли: Веднага, щом ваксината е на разположение. В момента, в който това е възможно, аз ще съм там. Един член на екипа ми, се ваксинира днес следобед. Аз съм на работа в следващите две седмици, така че ще се ваксинирам след това, но всички ще го направим. Основното ми послание към всички хора е – въпреки че ваксините бяха създадени бързо, никой не е поемал по преки пътища в този процес! Премахнахме през различните стъпки в процеса, но новата технология ни позволи да се придвижваме по-бързо.

В крайна на сметка ще ви кажа само това – можете или да се заразите с този вирус, когато той е активен и това евентуално може да ви убие. Или можете да приемете дезактивираната му версия чрез ваксината, която ще ви предпази от заразяване и ще ви спаси. Изборът не е труден.

moderna covid 19

www.infoz.bg  www.infoz.bg (транскрибиране и превод – Емил Ценов, @GeneralMelchett)

На подобна тема