Първите ваксини срещу COVID-19

▶️ Първите ваксини срещу COVID-19 са в България

9750 дози вече са разположени във фризера в сградата на „Бул Био“. Всичко с хладилната верига до този момент е спазено. Оттук нататък започва логистиката по разпределението на дозите ваксини за българските граждани на територията на шестте региона в страната. След по-малко от час тръгва първият лъч по посока Пловдив и Бургас. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на 26.12.2020 г. сутринта.

vaccine covid19

Министърът присъства при приемането на първите ваксини срещу COVID-19 в България.

В зависимост от жителите в отделните шест региона ще бъдат разпределени различни количества ваксини, като е създадена пълна организация от утре да започне ваксинацията в няколко болници в София, Пловдив и Бургас. Имунизацията в останалите региони ще започне на 28-и и 29-и декември, като Враца и Търново ще ги получат от София на 28-и.

Проф. Ангелов заяви, че ще бъде първият ваксиниран българин и посочи, че това ще се случи утре. Той допълни, че заедно с ваксините са пристигнали и информационни материали, насочени както към българските лекари, така и към пациентите, за да могат всички български граждани да бъдат информирани за същността на ваксините и за целия процес на имунизация.

Здравният министър обясни, че през месец януари се очакват допълнителни пратки от ваксините до достигане на 62 500 дози.

„Хубавото е, че броят на желаещите да се ваксинират се увеличава. Постоянно има лекари и сестри, които заявяват желанието си да се включат в първата фаза на ваксинацията. Оптимисти сме, че ако продължим с представянето на цялата информация по отношение на ваксините и необходимостта от тях, ще постигнем желания резултат – 70% ваксинирани българи,“ отбеляза проф. Ангелов.

Кадри от разопаковането на ваксините срещу COVID-19 и поставянето им във фризера

 

Ваксиниране срещу ковид-19 - подготовка на спринцовка за ваксинация

 

Общо 180 млн. лева е отпуснало правителството до този момент за закупуването на ваксини срещу COVID-19, подготвят се и допълнителни 50 млн. лева. Увеличава се броят на желаещите да се ваксинират, което е радостно и оптимистично, докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът и здравният министър посетиха РЗИ – Пловдив, където по-рано днес пристигна първата пратка ваксини срещу COVID-19. Логистиката по разпределението на дозите ваксини за шестте региона в страната е вече в ход. С първия лъч днес ваксини се доставят в София, Пловдив, Бургас и Варна, а през следващите дни и в останалите региони. Министър-председателят Бойко Борисов изрази специално благодарност към Европейската комисия и председателя ѝ Урсула фон дер Лайен за добрата организация и синхронната логистика по доставката на ваксините за всички страни от Европейския съюз. „Сигурен съм, че с помощта на ваксините българските и другите европейските граждани ще можем да преодолеем пандемията“, добави Борисов.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изтъкна, че дозите от ваксината в РЗИ – Пловдив ще се съхраняват в хладилник, на температура от 2 до 8 градуса, което е допустимо за следващите пет дни, в рамките на които ваксините ще бъдат използвани. „Готови са пакетите за всяка болница и информационните материали, отбеляза Ангелов. Той изтъкна, че на всеки пациент следва да се поставят две дози от ваксината, след което информационната система, която е подготвена, може да издаде удостоверение на всеки ваксиниран. Министърът на здравеопазването напомни, че ваксинирането е безплатно и доброволно.

Министър Ангелов посочи още, че до този момент отпуснатите от правителството средства за „Ремдесивир“ са около 35 млн. лева. Същевременно на месец се отпускат по 83 млн. лева в подкрепа на работещите на първа линия. Наред с това по линия на НЗОК средствата за първа линия за месец за общопрактикуващите лекари са 5 млн. лв. и 1,2 млн. лв. за сестрите при общопрактикуващите лекари. Министърът на здравеопазването напомни още, че правителството отпусна над 22 млн. лева за дейности на „Бул Био“.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който също беше на място в РЗИ – Пловдив, заяви, че лекарите и медицинските служители от армията също са включени в първата фаза от процеса на ваксиниране.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

 

На подобна тема