▶️ Зелените коридори за ваксиниране продължават

Резултатите на България за справяне с коронавируса са изключително добри, страната ни е на 20-о място по заболеваемост в Европейския съюз на 14-дневна база, а ваксинацията срещу ковид-19 у нас протича при голям интерес. Това докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.

„И в почивния ден вчера (четвъртък, Гергьовден) имаме към 7000 ваксинирани, а онзи ден отчетохме рекорд от над 32 000 имунизирани. В понеделник пристигат нови над 270 000 ваксини, така че зелените коридори да продължават да действат като се изпълняват и ваксинационните фази“, разпореди премиерът Борисов.

„Това, което ние постигаме, не може да бъде постигнато от голяма част от европейските страни, които са с много по-висок индекс на строгост на мерките“, отбеляза министърът на здравеопазването и подчерта огромния интерес, който се наблюдава при зелените коридори за имунизация срещу ковид-19. „Хубавата новина е, че този месец всеки понеделник пристигат по 274 000 дози от „Пфайзер“ и последният ден – на 31 май, ще бъде доставено първото двойно по-голямо количество – 410 000 ваксини. По 36 000 ваксини пристигат всяка седмица и от „Модерна“, изброи здравият министър. Ангелов акцентира, че нуждите на българското общество по отношение на ваксините са напълно обезпечени. „Ако така продължаваме, с този темп на ваксинация до края на юни страната ни ще има колективен имунитет“, каза още министър Ангелов.

Премиерът Борисов изказа благодарност към Националния оперативен щаб, към ваксинационния щаб, към лекарите, медицинските екипи и всички служители на първа линия в борбата с пандемията, защото благодарение на денонощния им труд, икономиката ни също бележи добри резултати.

* * *

36 хиляди дози от ваксината срещу ковид-19 на производителя Moderna пристигнаха в България и от 8 май количества ще се разпределят към регионалните здравни инспекции в страната. Следващата доставка на ваксини срещу коронавируса се очаква в понеделник, 10 май 2021 г., от производителя Pfizer/BioNTech – 273 780 дози.

moderna vaccine

Колко и какви ваксини пристигат в България и как е организиран процесът за имунизацията на хората?



* * *

След разгорещени дебати, продължили над два часа, Народното събрание не одобри предложението на БСП за осигуряване на достъп на българските граждани до руската ваксина „Спутник Ви“ срещу ковид-19, преди да бъде одобрена за употреба от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и Европейската комисия. Дебатите по предложението обхванаха различни аспекти от темата за ваксините – от чисто медицинските параметри на руския препарат до геополитическите измерения.

По време на дебатите в пленарната зала днес вносители на проекта от БСП настояха, че българите трябва да имат възможност за по-голям избор на ваксини срещу коронавирус. Депутатите на левицата подчертаха, че в страната вече се прилагат ваксините на Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen, но затрудненията в доставката на необходимите количества за задоволяване на потребностите на населението водят до нарушаване на утвърдения национален ваксинационен план.

От ГЕРБ, които са ревностни противници на проекторешението, за пореден път посочиха, че България може да допусне единствено одобрени от ЕМА и ЕК ваксини.

Съгласно действащото българско законодателство в областта на лекарствените продукти, което е изцяло хармонизирано с европейското, за да се разпространява даден лекарствен продукт в България, той следва да бъде разрешен за употреба, като това може да се извърши по европейска или национална процедура, припомни пред депутатите Александър Симидчиев, председател на здравната комисия.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема