9 вълнуващи филма влизат в конкурсната програма на кинофестивала „Златната липа“ 2021

5-членното международно жури на осмото издание на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ 2021 ще оценява достойнствата на 9 филма, създадени през последната година в Европа. Две от лентите са дебют на жени режисьори от Дания и от Грузия. Осмото издание на фестивала ще се проведе от 29 май до 2 юни 2021 г.

Датската лента на Малу Рейман „Обикновено семейство“ провокира с драмата на съпруг с две деца, който един ден решава да се превърне… в жена. Филмът проследява реакциите на най-близките хора от неговото обкръжение, търсейки отговор на всички сложни въпроси, отношения и морални дилеми, които героите на филма трябва да разрешат.

Младата режисьорка от Грузия Дея Кулумбеганашвили също анализира обществените нагласи и реакции към хората с различен светоглед с филма си „Начало“. Филмът разказва историята на малка общност от сектата „Свидетели на Йехова“ , които са нападнати от екстремисти. Главната героиня е принудена да преосмисли живота си.

В конкурсната програма влиза и филма „Хелене“ от Финландия за известната художничка Хелене Шерфбек. Автор на лентата е един от водещите финландски режисьори – Анти Йокинен.

Темата за различността и толерантността продължава да доминира и в австрийския филм „Оскар и Лили“. Режисьорът Араш Риахи разказва историята на майка с две деца от Чечения, което се опитва да се установи в Австрия. В отчаяния си стремеж децата й да получат по-добър живот в европейската държава, майката прави опит за самоубийство, за да не бъдат депортирани обратно в родината им.

Франция ще бъде представена в конкурсната програма с филма на известния режисьор Франсоа Озон „Лято 85“. Лентата ни пренася на морския бряг някъде през 80 – те, когато двама млади мъже се срещат по необичаен начин, разказва за приятелството им, което има разрушителна сила.

Драматичната лента „Връзки“ на режисьора Даниеле Лукети е предложението на Италия. Това е филм за невидимите връзки, които ни държат заедно, дори когато любовта си е отишла безвъзвратно.

Руският филм „Капитан Холивуд“ на режисьора Евгений Татаров е по истински случай и разказва за разследването на терористичен акт през 90 – те години в южна Русия.

Филмът от Германия на Фараз Шариат „Без лоши чувства“ поставя темата за хомосексуализма и границите на толерантността.

България тази година влиза в конкурсната програма с новия филм на режиьора и сценарист – Ивайло Христов „Страх“. Черно-бялата продукция разказва за суровия живот на вдовица, живееща в отдалечено погранично село. Срещата ѝ с тъмнокож емигрант – бежанец разклаща закостенелите представи за света на местната общност. Творбата е отличена с наградата за най-добър филм на фестивала „Златна роза“ 2020 и е носител на много европейски отличия.

Без лоши чувстваКадър от филма „Без лоши чувства“

ХеленеКадър от филма „Хелене“

Капитан ХоливудКадър от филма „Капитан Холивуд“

Лято 85Кадър от филма „Лято 85“

Оскар и ЛилиКадър от филма „Оскар и Лили“

СтрахКадър от филма „Страх“

ВръзкиКадър от филма „Връзки“

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg (По информация на организаторите)

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24