Художник създаде първия в света Музей на мотиката

В село Гранит, община Братя Даскалови, на 175 км от София, се намира първият в България Музей на мотиката. След дълги години в столицата, художникът Тоню Цанев е избрал спокойствието в родното си село, където продължава да твори и да се занимава с обществена дейност.

В двора на семейния си дом, в който са снимани над 15 документални филма, той е подредил различни по форма и размери земеделски сечива и предмети от бита на българите, традиционни за 19-и век и първата половина на 20-и век.

„Ателието, което кръстих „Музей на мотиката” е в памет на моята майка, която до последния си дъх държеше мотиката. Имам над 100 мотики и други земеделски сечива. В целия свят няма Музей на мотиката. В големите музеи има по една – две мотики, но колкото моите нямат” – каза Тоню Цанев.

Той събира мотики от 10 години. Освен тези, с които е работила майка му, купува сечива от антиквариати, пунктове за вторични суровини и пазари, независимо, че той самият не е почитател на този инструмент.

Колоритният художник събира музикален и словесен фолклор, свързан с мотиката. Цитира и една от любимите си сентенции – „Лоша ракия няма и хубава мотика няма”.

muzey motikata

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg