„В сърцето на Тракия“ – Пети национален фолклорен танцов фестивал

Фестивалът „В сърцето на Тракия“ е посветен на Празника на Стара Загора – 5 октомври, и през 2022 г. се провежда за пети път. Негови организатори са Община Стара Загора и Народно читалище „Родина – 1860“. Тази година в двата фестивални дни ще си дадат среща 20 любителски танцови формации с близо 360 участника. Те са от Стара Загора, София, Пловдив, Габрово, Тутракан, Велико Търново, Търговище, Елена, Банкя, с. Крумово, община Родопи, с. Джулюница, община Лясковец, с. Краснова, община Хисаря, с. Дълбоки, община Стара Загора и др.

Trakia 2022

Фестивалът ще се проведе в 2 дни на сцената до шадравана в парк „Артилерийски“. Първият ден започва в 13.00 часа с фестивалната програма на участниците, като в началото ще има общо представяне на групите с три хора от тракийската фолклорна област – Трите пъти, Ръченица на хоро и местното Боалийско хоро. На следващия ден, 25 септември, от 11.00 часа започва „Учебен час на открито“ – разучаване на хора от различни фолклорни области с гл.ас. д-р Благовеста Калчева от Катедра „Хореография“ в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Всички желаещи могат да се включат в учебния час, дори и да не са част от фестивала.

И двата дни – съответно събота от 14 до 16 часа и неделя от 11 до 13:00 часа – всички деца и младежи от града ще могат да вземат участие в проект мозаечно пано „Децата – цветята на града“ около чешмата в близост до сцената, като изработят цветя от рециклирани фаянсови плочки по предварително зададен образец.

На 25 септември, неделя, успоредно с фестивала „В сърцето на Тракия“, от 10 до 12 часа около шадравана в парк „Артилерийски“ ще се проведе и тематично свързан ученически празник „На село“, организиран от Клуб „Роден за приключения“.

За спомен от фестивала всеки клуб ще отнесе сувенир от Регионален исторически музей Стара Загора, грамота за участие и рекламни материали за града ни, а всеки участник ще получи стикер с логото на фестивала, така че всички да отнесат спомена за Стара Загора и Тракия в сърцето си.

Trakia 2022 afish

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24